От няколко седмици мечка стряска жителите на девинското село Михалково,

...
От няколко седмици мечка стряска жителите на девинското село Михалково,
Коментари Харесай

Мечка броди по улиците на родопско село

От няколко седмици мечка стряска жителите на девинското село Михалково, като се разкарва през светлата част на денонощието по улиците на обитаемото място.

Една от последните разходки се появи в обществените мрежи, където локален гражданин е снимал видео, в което се вижда мечето да тича по пътя на селото, като се пробва да влезе през затворена врата на търговски обект, а на непосредственост минават коли и кучета.

На този стадий няма нанесени вреди и потърпевши, само че стресът за локалното население е огромен, разяснява кметът Дамян Ганев.

„ От известно време има една мечка, която не стои в гората, а се разхожда из селото. За в този момент не е правила пакости, като се изключи че плаши хората “, прибавя Ганев.

Посещенията на дивото животно са от към двайсетина дни, като най-вече заран и вечер се появява в Михалково. От кметството са алармирали всички вероятни институции и се надяват да бъде прогонено мечето. 

От Южноцентрално държавно дружество ни увериха, че в Михалково ще има към този момент дежурни екипи, които ще се опитат да прогонят мечката от обитаемото място, като даже подсигуряват храна в горските масиви, с цел да не слиза то повече в селото, осведоми инж. Здравко Бакалов – шеф на предприятието в Смолян. 

„ Това е младо мече, на към 2-3 години и неотдавна се е отделило от майката и най-вероятно търси храна да презимува. Имаме сигнали и от доста други обитаеми места, повода е главно в неналичието на храна. Тази година е нищожна на орехи, сливи и по принцип горскоплодните дървета нямат плод тази година и животните стартират да слизат по обитаемоте места и да набират храна и да натрупат калории. Поведението на това мече демонстрира, че е уплашено и бяга “, разяснява още инж. Бакалов. 

Хората от Михалково се надяват ден по-скоро да се реши казуса, защото се тормозят от появяването на мечето, написа Дарик.

Миналата седмица беше убита стръвница в региона на Смилян, която пък беше предизвикала съществени вреди на домашни животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР