От няколко месеца ирландският нискотарифен превозвач Ryanair свързва Пловдив със

...
От няколко месеца ирландският нискотарифен превозвач Ryanair свързва Пловдив със
Коментари Харесай

Как изглежда Пловдив през погледа на един чужденец?

От няколко месеца ирландският нискотарифен транспортьор Ryanair свързва Пловдив със столицата на Република Ирландия -  Дъблин. Може да се каже, че Пловдив е една от новите дестинации за ирландските туристи. Един от тях е Джак Глийсън, който разгласява подробен репортаж за визитата си в най-стария град в Европа. Tекстът му е оповестен в Тhe Dublin People.

Пловдив е античен град, построен към седем хълма, който очарова с хилядолетна история и многолика просвета.

За страдание към момента малко на брой отделят време да прегледат самия Пловдив и пропущат какво може да предложи най-старият непрестанно обитаем град в Европа.

Пловдив е по-стар от Рим, Атина и Константинопол. През вековете е завладяван от траки, римляни, византийци и османски турци. Всичко тези  култури са оставили своя отпечатък.

Всъщност това е проблем за градските управници, защото скъпите остатъци от античните цивилизации постоянно се намират по време на инфраструктурни планове.

Много от тези руини са добре непокътнати и включени в градския пейзаж и може би най-важният от тях е римският амфитеатър, от който се открива красива панорама към града. Античният спектакъл е и хазаин на доста вълнуващи концерти онлайн през топлите месеци.

Квартал " Капана " е живописен регион в Пловдив, който е отдаден на креативните заняти, цялостен е с прелестни кафенета и съвременни питейни заведения.

В квартала има възходящ брой кръчми, профилирани в крафт бири, само че може би най-хубавото кафене е това до Джумая джамия, което датира от 1363 година, където има екзотична гама от турски чайове, сервира се и кафе и сладки лакомства.

И храната, и напитките са евтини в България. Стандартното кафе коства по-малко от 1 евро, до момента в който елементарната бира в Пловдив не коства повече от 1,50 евро.

Хубава вечеря за двама може да се направи за 20 евро, с включени питиета, а българската кухня има доста ястия, които да заинтересуват феновете на кулинарни завършения.

Шопската салата е едно от главните национални ястия и постоянно се съпровожда от чаша ракия, нормално приготвяна от грозде и сливи. Много българи обаче обичат да я използват най-често вкъщи.

Любителите на месото могат да опитат храна, която се казва кебапче (кайма във формата на наденица) и кюфте (кюфте), изпечени на скара. Българската мусака е вкусна и друга от гръцката й версия. Кавармата е друго прелестно ядене, което си коства да ревизирате.

Баницата е мазничка храна с заряд от сирене. Това е традиционна  закуска за локалните. За още по-пълноценно преживяване би трябвало да се комбинира с боза, която съставлява гъста ферментирала пшенична напитка, само че не е за хора с нервиран корем.

Изобщо градовете в България имат доста паркове и зелени площи, в които да се отпуснете и да се разноските. Пловдив не е по-различен.  Цар-Симеоновата градина е хубав парк и притегля доста местни жители и студенти от университетите в града.

През летните вечери в парка има безвъзмездни концерти на така наречен " Пеещи фонтани “, които са съпроводени от светлинни шоута.

Пловдив бе Европейска столица на културата през 2019 година Градът има претрупан календар от събития, който подсигурява, че постоянно ще има по нещо, което да заинтересува всевъзможни културни усети по време на посещаване.

Спортните почитатели също са добре обгрижени в Пловдив. Градът е дом на два професионални футболни клуба от локалната " А група ". Това са " Ботев " и " Локомотив ". Билети им за домакинските мачове са на цена под 10 евро.

Волейболът и баскетболът също са известни в Пловдив. Атмосферата на огромните мачове е сходна на тази в игрите на НБА. Любителите на кроса могат да се насладят на обичаното си занятие в красивия гребен канал на Пловдив.

За тези, които желаят остават повече от няколко дни в Пловдив, има доста забавни места отвън града.

Бачковският манастир е на 20 км, а пътеката към него е изпълнена със сергии, продаващи ръчно направени сувенири; локални билки, набрани от планината; апетитен домакински мед или конфитюри.

Село Старосел е на 50 километра от Пловдив и е дом на известна винарна и приказен спа курорт, цялостен с минерални бани, където можете да се насладите на обиколка с дегустация на вино за към 10 евро.

София, столицата на България, е на малко повече от час и половина път с кола Има и железопътна връзка. Влаковете обаче са мудни и пътуването лишава близо три часа.

Времето в България е доста сезонно -  студена зима и горещо лято. Пловдив е на  250 км от известното българско Черноморие, тъй че и пътуването до морето не е неосъществимо при малко пътешестване.

Най-доброто време за посещаване в Пловдив са пролетта и есента, когато времето нормално е топло, само че не прекомерно горещо.

Пловдив е в листата за европейска премия за най-хубава дестинация за 2022 година

Дестинациите се дефинират въз основа на техните културни и туристически атракции, както и на качеството на живот и устойчивото развиване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР