От няколко години страната ни се намира в състояние на

...
От няколко години страната ни се намира в състояние на
Коментари Харесай

България остава транзитна страна за мигрантите

От няколко години страната ни се намира в положение на нулев миграционен напън. България обичайно остава директна страна. Това сподели пред БНР Радослав Стаменков, началник на българското посланичество на Международната организация по миграция.

В момента са заети към 15% от потенциала на центровете за настаняване на бежанци. Към края на септември е имало настанени малко под 800 лица.

„ Потокът на хора, търсещи леговище в България, спадна доста през последните години и месеци “, уточни Стаменков в предаването „ Преди всички ".

При всеобщото затваряне на граници и рестрикции за свободно придвижване напролет поради пандемията, от Министерство на вътрешните работи са записали единствено 1 арестуван за противозаконен престой на територията на страната.

"През летните месеци от май насам приблизително към 400-500 мигранти са влизали у нас. Тези числа са в пъти по-ниски от цифрите през така наречен миграционна рецесия в Европа отпреди няколко години ", добави Радослав Стаменков.

Той изясни, че има единични случаи на инфектирани с ковид в центровете за бежанци. Настанените лица са снабдени с персонални защитни средства.

"Битовите условия в тези центрове са изцяло естествени. Провеждат се осведомителни сесии за здравните правила. Има построени карантинни пространства. Всички новонастанени минават през наложителна двуседмична карантина ", сподели още Стаменов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР