От няколко години една от най-мощните икономики в света развива

...
От няколко години една от най-мощните икономики в света развива
Коментари Харесай

Какво се случва с най-амбициозния проект в света за национална виртуална валута?

От няколко години една от най-мощните стопански системи в света развива план за национална виртуална валута. Планът обаче не върви по вода. Китай се надяваше идните Зимни олимпийски игри да бъдат повратният миг за цифровия юан, осигурявайки международна сцена, на която Пекин да показва напредъка си на полето на финансовите нововъведения.

Вместо това, геополитическо напрежение, пандемията и желанието на Китай да заличава всяка диря, обвързвана с COVID-19, пречи на проектите на азиатската страна, нанасяйки удар по един от най-амбициозните планове в света за национална виртуална валута, написа CNN.

Китай е съществено напреднал в напъните си да се трансформира в общество, което е оставило парите в брой някъде в предишното. Голяма част от тези електронни разплащания обаче се осъществят посредством частни приложения, които се намират отвън непосредствения обсег на страната.

Дигиталният юан би трансформирал това, защото посредством него Пекин ще има невиждана информация по отношение на това по какъв начин жителите харчат парите си и защо.

Втората най-голяма стопанска система в света организира проби на цифровия юан в редица китайски градове през последните две години, като се готви да разгърне виртуалната валута на национално равнище. По този метод Пекин ще излезе с едни гърди пред Европа и Съединени американски щати в международното състезание кой първи ще пусне подкрепена от страната виртуална валута.

Как и по кое време тъкмо валутата би трябвало да бъде пусната на национално равнище е към момента въпрос на идно решение, само че Китай съвсем сигурно възнамеряваше да стори това по време на Олимпийските игри.

Пекин натискаше бизнеса, в това число огромни западни компании като McDonald’s и Nike, да разрешат потребителите да употребяват цифровия юан по време на игрите.

Виртуалната версия на валутата е една от едвам трите благоприятни условия за разплащане, които имат задграничните спортисти в Олимпийското село и спортните уреди, с изключение на парите в брой и Visa разплащания.

През предходната година Китай уточни, че ще улесни използването на цифровия юан за чужденци по време на игрите, като раздаде на спортистите ръкавици и умни часовници с вградена система за разплащания и отстрани условието за откриване на сметка в локална банка, за всеки които желае да употребява виртуалната версия на китайската национална валута.

Сега когато събитието е готово да стартира, всички тези старания могат да се окажат напразни. Пекин лимитира множеството почитатели от наличие на игрите, като построи комплициран карантинен „ балон “, с цел да отдели олимпийци, длъжностни лица, публицисти и спомагателен личен състав от останалата част от града, защото не престават опасенията от разпалване на огнища на ковид.

Западни държавни управления предизвестяват техните спортисти да не употребяват цифровия юан, заради липса на доверие в китайските управляващи, в това число опасения за шпионаж.

„ Олимпийските игри биха били първият същински късмет за туристите и китайците да се срещнат с цифровия юан, само че тази врата беше затворена когато китайското държавно управление реши да вкара ограничавания за броя на феновете на олимпиадата ”, споделя Крейг Сингълтън от основаната във Вашингтон организация за проучвания Foundation for Defense of Democracies.

„ Само това решение, повече от всичко останало, вероятно ще отсрочи всеобщото налагане на цифровата валута ”, споделя той.
Заглушен дебют
Китайските компании и държавното управление на страната посочваха игрите като добра опция за цифровия юан през последните седмици, даже когато стана явно, че наличието ще е лимитирано.

„ Пускането на цифровия юан по време на огромно празненство като Зимните олимпийски игри може да показва най-новите китайски финтех достижения пред света ”, сподели Ли Шин, началник бизнес мениджмънт в звеното за цифров юан към The Bank of China, пред държавна телевизия по-рано през този месец. Държавната банка е формален банков сътрудник на игрите в Пекин.

Няколко фактора вършат разпространяването мъчно. Властите сътвориха един от най-сложните модели на Коронавирус карантина който в миналото е предприеман. Познато публично като „ затворена тунелна система ”, рестриктивните мерки ще важат за към 11 000 души от всички точки на света, отделяйки ги от редовите жители на Китай.

Абсолютно всеки китайски или задграничен клиент, който не е част от системата е възпрепятстван въобще от наличие на игрите.

Политическите напрежения също могат да усложнят обстановката. През предишния юли, три сенатора от Републиканската партия в Съединени американски щати приканиха Олимпийският комитет на Съединени американски щати да забрани на спортистите си да „ получават или употребяват цифровия юан по време на игрите в Пекин ”.



 

Зимната олимпиада в Пекин няма да се трансформира в сцена, от която Китай показва софтуерния си прогрес, считат експерти;    Снимка: Getty Images

Комитетът не отговори обществено на този апел. Но щатските спортисти са били посъветвани да носят телефони за еднократна приложимост на игрите заради опасения от нежелано наблюдаване, сочи обява на Wall Street Journal по-рано през този месец.

Редица други страни, в това число Англия и Канада, са подхванали сходни дейности, сочи информация на Reuters.

Дори множеството хора, които ще участват на събитието, да употребяват виртуалния юан, това няма да донесе някаква забележителна разлика в равнищата на преводите, показва Скот Кенеди, старши консултант в организациите Chinese Business and Economics и Center for Strategic and International Studies.
Борба за внимание
Дигиталният юан не съумява да набере скорост в Китай. Общият размер на преводите с виртуалната валута възлизат на едвам 8.37 милиарда $ през втората половина на 2021 година, което съставлява приблизително по 1.4 милиарда $ на месец.

Въпреки, че това е напредък непосредствено обстановката от преди, към момента размерите са надалеч от това да конкурират размера на преводите, реализирани посредством частните приложения за разплащания.
Защо най-богатите хора в Китай се опасяват за парите си?
Богатите също плачат. Особено тези дни в Китай. След като президентът на страната Си Дзинпин подхвана акция, целяща преразпределение...
Прочети повече
Така да вземем за пример Ant Group разгласи през 2020 година в документи пред борсовите регулатори, че неговото приложение за разплащания Alipay обработва заплащания за приблизително 1.6 трилиона $ всеки месец, което е над 1000 пъти повече от месечния размер на цифровия юан.

След като в началото Китай ограничи използването на цифрови портфейли за виртуалния юан до жителите, изтеглени в специфична лотария, държавното управление стартира да прави цифровите пари все по-достъпни за популацията.

В началото на тази година, централната банка на Китай пусна цифров портфейл за Apple и Android, който може да се употребява в 10 града и района, които участваха в пилотното стартиране на валутата, както и в оборудванията, свързани с Олимпийските игри.

Понастоящем приложението е налично до всички в тези градове и райони, а освен за определените посредством лотария.

Централната банка показва, че цифрите нарастват през предходната година, като сигнал за триумфа на цифровия юан. Към края на декември 2021 година, приложението е изтеглено от 261 млн. души или 19% от китайското население, сочат данните.

Но все пак, потреблението на виртуалните пари не става толкоз елементарно. Извън изключенията за чужденци, наложени поради Олимпийските игри, хората, които желаят да употребяват цифрови юани би трябвало да се записват с цел да изтеглят приложението на централната банка, след което да прибавят пари от банковата си сметка, разкрита в една от авансово посочените китайски банки.
Ще удари ли Китай пазара на първокласни артикули?
Националната акция на президента на Китай Си Дзинпин за „ общо благополучие ”, която цели преразпределение на благосъстоянието...
Прочети повече
Валутата не може да бъде употребена отвън 10-те население места и райони, както и отвън олимпийските уреди.

Засега потребителите не показват високо предпочитание да употребяват виртуалната валута, показва професор Франк Ши от University of South Carolina Aiken, който учи китайския бизнес и стопанска система.

Според специалисти, неналичието на тласъци са главната причина за неналичието на възторг.

„ Екосистемата, която беше построена за десетилетие към огромните софтуерни компании е непобедима във връзка с мрежа и улеснение ”, споделя Мартин Чорземпа от организацията Peterson Institute for International Economics.

Пазарните водач Alipay и WeChat Pay към този момент имат стотици милиони консуматори, които са осведомени с услугите им.

Според Франк Ши, спомагателен фактор могат да се окажат и терзанията по отношение на поверителността на данните, защото „ даже елементарните жители ” си дават сметка за обсега на държавното управление.
Промяна на навиците Балон ли е биткойн?
За хората, които същински имат вяра в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за запазване на стойност и най-солидното средство ср...
Прочети повече
Правителството разполага с някои благоприятни условия да предизвика популацията към смяна на навиците за разплащания, съгласно Сингълтън от Foundation for Defense of Democracies.

„ С времето е допустимо хора, които виждат възходящото приемане на цифровия юан да заплащат за избрани разноски, като битови сметки, превоз или други разноски, ръководени от държавното управление, просто тъй като държавното управление може да наложи тези промени над потребителите ”, споделя той.

Анализатори считат, че държавното управление може да изисква от частните приложения да промотират държавния цифров юан. Това към този момент стартира да се случва. Alipay стартира да тества заплащания с виртуалния юан през предходната година, а Tencent показаха по-рано през този месец, че също ще стартират да поддържат цифровия юан в своя WeChat Pay портфейл.

„ Всъщност молите тези снабдители евентуално да канибализират личните си системи, като разрешават на клиентите да употребяват цифровия юан вместо личните си съществуващи варианти за заплащане ”, споделя Кимо Сорамеки, създател и изпълнителен шеф на основаната в Лондон компания за разбори Financial Network Analytics.

 


Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?
Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира съществени приходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...
Прочети повече
 

Дигиталният юан се преглежда от някои анализатори като способ на китайските управляващи да наблюдават разплащанията на населението;    Снимка: iStock

Тези компании вероятно усещат, че нямат огромен избор. Промотирането на цифровия юан съответствува със засиления регулаторен напън, който оказа Пекин над огромните си софтуерни компании. Ant Group и Tencent бяха натиснати съществено, като това докара до принудата или да трансформират моделите си на бизнес, или да заплащат солидни санкции.

Според Сингълтън, новите версии на портфейлите на Alipay и WeChat Pay ще ограничи въздействието на техните платежни системи в интерес на цифровия юан.

Въпреки всичко това, Пекин наподобява няма да може да се възползва от Зимните олимпийски игри с цел да показва напредъка на своята национална виртуална валута и достиженията си на полето на финтех технологиите, което стана изключително конкурентно, откогато биткойн се появи на картата. Поне не по метода, по който се надяваше.

Още:

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР