От няколко дни София отново е в жълтата зона по

...
От няколко дни София отново е в жълтата зона по
Коментари Харесай

Провериха готовността на общинските болници в София за нова COVID вълна

От няколко дни София още веднъж е в жълтата зона по разпространяване на COVID-19, което бе мотив да проведа среща с управленията на общинските многопрофилни лечебни заведения. Това заяви зам.-кметът на София по финанси и опазване на здравето във фейсбук и добавя, че инспекцията за готовността на лечебните заведения при надигане на нова вълна на пандемията е по молба на кмета Йорданка Фандъкова.

„ През миналите две години общинските лечебни заведения участваха интензивно в лекуването на пациенти с ковид. Директорите на Университетската Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и МБАЛ " Княгиня Клементина " споделиха, че след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април 2022 година е прекъснато финансирането от Министерство на здравеопазването и НЗОК както за лекуване по коронавирус пътеки, по този начин и за възнаграждение на труда на медицинския личен състав в отделения за заболели от ковид. Иззети са били високоспециализираните лекарства, нужни за лекуване на COVID-19 “, написа Барбалов.

„ Директорите обявиха, че при обезпечаване на нужното финансиране от НЗОК и Министерство на здравеопазването, те имат подготвеност за ново отделяне на ковид-отделения в лечебните заведения. Според тях, публикуваните сега варианти на болестта допускат нови логаритми за лекуване, само че такива към този момент не са спуснати от здравните управляващи “, добави той.

Зам.-кметът акцентира, че в множеството случаи вирусът минава като по-тежък грип и доста хора вземат решение да се самолекуват, вместо да се извърнат към доктор. „ Това, обаче може да докара до усложняване на положението на пациентите, предизвестяват експертите. В общинските многопрофилни лечебни заведения към този момент са се сблъсквали с сходни случаи на неглижиране и рисково утежняване на положението на болните “, споделя още Барбалов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР