От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще

...
От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще
Коментари Харесай

Ето какви ще са спецификите на бюлетините за вота през юни

О т няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1. Преработваме всички бумаги, документи решения, хронограма, които бяхме подготвили за евроизборите. След като указите на президента за насрочване на вота дойдат в ЦИК, ще стартираме с приемането на хронограмата и на първите кардинални решения, които ще бъдат значими за подготовката на партии, обединения и самостоятелни претенденти за вота ”. Това съобщи в ефира на  зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева, разяснявайки подготовката за изборите.  

Тя изясни, че е прекомерно рано да се приказва какъв ще бъде софтуерът на машините и по какъв начин ще се пресъздават електронните бюлетини. „ Повече от несъмнено е, че ще има два типа бюлетини – и хартиени, и отпечатвани от машинното устройство, на които ще се гласоподава и за двата типа избори. Ще има и машини, на които ще се гласоподава единствено за парламентарни избори – това ще става в страни отвън Европейски Съюз ”, акцентира Матева.

По думите ѝ условие по закон е, когато се организират национални избори на една и съща дата, бюлетините на гърба си да имат друга по цвят отбрана. „ Тя е ясно забележима. Визуално двете бюлетини от лицевата страна наподобяват еднообразно. Защото и при двата типа избори имаме преференции. Досега не е имало такова комбиниране. Различен е единствено гърбът на бюлетината ”, акцентира представителят на ЦИК.

Целия диалог гледайте във видеото. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР