От няколко дни е в ход кампания по ваксиниране за

...
От няколко дни е в ход кампания по ваксиниране за
Коментари Харесай

Масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в ромски махали в Пловдив

От няколко дни е в ход акция по имунизиране за морбили и рубеола на рискови и неимунизирани досега лица в пловдивския регион „ Северен “. Съвместната акция на общопрактикуващи лекари, медицински личен състав и здравни посредници се организира в ромските Арман махала и Шекер махала, заяви кметът на региона инж. Ральо Ралев.
По думите му, досега са издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица. Общо за двете махали подлежащи на имунизация са 51 деца, като 36 живеят отвън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са ваксинирани, а 4 други ще бъдат реимунизирани. Кметът на „ Северен “ изрече признателност към всички лица, ангажирани с предварителната защита на рисковите вируси в региона.

Ваксинацията е част от Национална стратегия за елиминация на морбили и рубеола в интервала 2019-2022-ра година, стартирана от Министерски съвет. Основните цели на програмата са понижаване възприемчивостта на популацията към вирусите на морбилите и рубеолата, обезпечаване на спомагателна опция за имунизация на групи с нараснал риск от заразяване посредством целеви ваксинални акции и подсилване на системата за контрол на морбили и рубеола.
Двете болести крият съществени опасности измежду неимунизираното население, като по последни данни все още броят на публично записаните инфектирани с морбили е 45. „ От тях доказани в Националната референтна лаборатория случаи са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област “, заяви през днешния ден пред медии шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания доктор Тодор Кантарджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР