От НСОРБ настояваме за повече прозрачност при отчитането на информацията

...
От НСОРБ настояваме за повече прозрачност при отчитането на информацията
Коментари Харесай

От НСОРБ настояват за повече прозрачност в оползотворяването на отпадъците

От НСОРБ настояваме за повече бистрота при отчитането на информацията за осъществяването на задачите на организациите по оползотворяване на отпадъците. Целта е да бъдат преодолени отрицателните настройки, които предизвикат у жителите недобрите практики в тяхната активност. Това съобщи кметът на Самоков Владимир Георгиев след среща с представители на сдружения, обединени в Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация.
В срещата взе участие изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България Силвия Георгиева и специалисти на Сдружението.
„ Целта на диалозите бе се обсъдят опциите за възстановяване на взаимоотношението и съдействие сред общините и организациите, занимаващи се с разделно събиране на опаковки и с представителите на рециклиращия бизнес. Смятам, че огромна част от обществото ни към този момент се отнася отговорно към опциите за оползотворяване на отпадъците, само че с цел да се развива и нараства тази отговорност е належащо да се потвърди, че напъните на хората, събиращи разделно, уговорките, поети от бизнеса, получават отсреща качествена услуга и напъните им имат смисъл “, уточни Георгиев.
Според него механизмите по използването на правилото „ отговорност на производителя “ не действат дейно, а това затруднява поетапното въвеждане на новия механизъм за образуване на такса битови боклуци, който от 2024 година би трябвало да следва правилото „ замърсителят заплаща “.
„ Важно е да се разиска опцията за шерване на приходите от продуктовите такси, когато общините сами обезпечават разделното събиране. Идеята е общините, които независимо извършват условието за образуване на действия по разделното събиране на боклуци, да имат опция да получават част от събираните средства от предприятията, които заплащат продуктова такса “, добави Георгиев.
Въпросът за ясното установяване на правата и отговорностите сред общините и организациите по оползотворяване в процеса на ръководство на отпадъците е измежду предпочитаните за НСОРБ.
С новите цели в региона на ръководството на отпадъците - 65% преработване на битовите боклуци и до 10 % на депонираните до 2035 година, неналичието на сходна изясненост би довела до увеличение на разноските на общините за ръководство на боклуци.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР