От новорегистрираните в България пациенти с ХИВ инфекция 90,8% са

...
От новорегистрираните в България пациенти с ХИВ инфекция 90,8% са
Коментари Харесай

МЗ: Над 90% от новорегистрираните с ХИВ у нас са инфектирани по сексуален път

От новорегистрираните в България пациенти с ХИВ зараза 90,8% са инфектирани по полов път. Това оповестяват на уеб страницата си от Министерството на здравеопазването (МЗ). Днес се отбелязва Световният ден за битка против СПИН. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни лица, а в интервала 1986 година – 24 ноември 2023 година в България са регистрирани 4 276 лица с ХИВ зараза.

От новорегистрираните тази година 42,5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 39,6% мъже и 17,9% дами – за хетеросексуален контакт. Делът на инфектираните при инжекционна приложимост на опиати е 9,2 %, се добавя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 000 души население в страните от Европейски Съюз през 2021 година е 3,7, а за България индикаторът е 3,4, показват още от Министерство на здравеопазването. Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са най-вече в огромните градове, като най-вече са в София - 64 лица, а минимум в областите Габрово, Смолян и Шумен, където са регистрирани по две лица.

Министерство на здравеопазването обезпечава гратис модерно проучване и лекуване с антиретровирусни медикаменти на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравноосигурителен статус.

Tази година, в границите на Националната АНТИСПИН акция, денят ще премине под мотото „ От теб се желае да избегнеш риска! “. Целта на акцията е да осведоми обществото за опциите за преодоляване на ХИВ инфекцията и да стимулира от ден на ден хора да наблюдават своя ХИВ статус.

В страната действат 12 кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ, които са към районните здравни инспекции. В тези кабинети се правят предтестови и следтестови съвещания и проучвания. Списък на кабинетите за анонимно и гратис консултиране и проучване за СПИН е оповестен на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР