От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив

...
От новата академична 2022/2023 г. в Медицински университет – Пловдив
Коментари Харесай

9 нови за страната магистърски и докторски програми стартират в МУ-Пловдив

От новата академична 2022/2023 година в Медицински университет – Пловдив започват 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски стратегии, в които образованието ще се реализира взаимно с медицинските университети в София и Плевен, Националния център по заразни и паразитни заболявания, Института по молекулярна биология на Българска академия на науките, ПУ „ Паисий Хилендарски ", Университетът по хранителни технологии, НСА „ Васил Левски " и Тракийския университет – Стара Загора, оповестиха от образователното заведение. Асоциирани сътрудници по плана са Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Ecclesiastical Academy of Athens (Greece), Democritus University of Thrace Medical School (Greece), Site de Creil - GHPSO (France), Universita Campus Bio-Medico di Roma (Italy), University of West Attica (Greece).

Учебните проекти и стратегии на новите специалности са създадени и се осъществят в границите на план ОМНИА, контракт BG05M2OP001-2.016-0007, финансиран по процедура „ Модернизация на висшите учебни заведения " на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. В името на плана ОМНИА /лат. – „ всичко " / се вплита стремежът на МУ-Пловдив и неговите сътрудници да обгърне всички аспекти на актуалния живот – от образованието на студенти до тяхната реализация. Затова и деветте нови специалности са основани по този начин, че да отговорят на търсенията на пазара на труда.

Магистърската стратегия „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории " е интердисциплинарна и е предопределена да отговори на възходящите потребности от експерти в региона на лабораторната диагностика на заразните болести и имуномедиираните заболявания. Магистърската стратегия „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология " има за цел да приготви лекари за присъединяване в екипите, обезпечаващи спортни надпревари и мероприятия, в професионални и аматьорски спортни клубове. Те ще могат да преценят успеваемостта на заниманията с физическо образование и спорт, отчитайки употребяваните способи и средства за подготовка и функционалните благоприятни условия на спортистите. Обучението се реализира от МУ-Пловдив и НСА „ Васил Левски ". Магистърската стратегия „ Диететика " се реализира взаимно от МУ-Пловдив и УХТ-Пловдив и нейните ученици ще могат да работят като консултанти и експерти по хранене в лечебни заведения, рехабилитационни, диагностично-консултативни и спортни центрове, научни институции, лаборатории по храни и хранене, в образователни, индустриални и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи.

Магистърска стратегия „ Иновативни медикаменти " е взаимна за МУ-Пловдив и Института по молекулярна биология на Българска академия на науките (ИМБ-БАН) и ще приготвя бизнесмени и специалисти по ръководство на нововъведенията и приложните проучвания в дребни компании и корпорации във фармацевтичния отрасъл и в сродни браншове като парфюмерия и козметика, в университетите и държавните проучвателен центрове и други Магистърската стратегия „ Иновации и предприемачество във фармацевтичния бизнес " се реализира взаимно от Фармацевтичния факултет и Факултета по публично здраве на МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски ". Успешно дипломиралите се ще могат да започват личен бизнес или да работят като специалисти и консултанти по ръководство на иновационни планове във фармацевтични компании и в сродни индустриални браншове. Магистърската стратегия „ Биостатистика " се реализира взаимно от МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски ". Завършилите ще намерят кариерна реализация като експерти в научноизследователски организации, академични проучвателен групи, лечебни заведения, фармацевтични компании и районни и национални държавни организации, които дефинират обществената политика в региона на опазването на здравето.

Докторските стратегии „ Гериатрична медицина " и „ Палиативна медицина " се реализират взаимно от МУ-Пловдив, МУ-Плевен и ТрУ-Стара Загора. „ Гериатрична медицина " е фокусирана върху една от бъдещите световни трендове – бързото стареене на обществото, като това изисква предприемането на изпреварващи ограничения и подготвеност за справяне със съответните характерни проблеми. „ Палиативна медицина " има за цел да отговори на още една от бъдещите световни трендове, застрашаващи качеството на живот – смъртни случаи от заболявания, които предизвикват съществени премеждия.

Докторска стратегия „ Медицина, логика на психиката и религия " е взаимна на МУ-Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски " и ще приготвя специалисти, които да поставят цялостна, холистична грижа за пациентите и техните фамилии, близки, за грижещите се за болните и така нататък, както и да употребяват актуалните благоприятни условия на телеобразованието, електронната просвета и телемедицината освен за осъществяване на научни изследвания, само че и за съвещания, наблюдаване и оказване на своевременна помощ и поддръжка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР