От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна

...
От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна
Коментари Харесай

От ноември: Антибиотиците само с електронна рецепта

От ноември предписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни предписания надвиши 20 милиона.  

В началото на епидемията от COVID-19 у нас цялото семейство на Венета Паунова боледува от вируса. Личният доктор им назначава антибиотик.

„ Просто го изписаха, не съм имала никаква бактериална зараза. Нямахме достъп до персоналния доктор и всичко се случваше през Вайбър “, описа Венета Паунова, представена от Би Ти Ви.  

Фармацевтите споделят, че постоянно пациентите упорстват да получат антибиотик без рецепта.

Почти всички хартиени предписания сега, по думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, са невалидни, тъй като всеобщо липсват данни на лекаря или на пациента.

„ Електронната система разрешава да има диря и тази диря да може да се управлява. По времето на Коронавирус пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици доближи чудовищни размери и съгласно мен беше един от факторите за високата смъртност “, означи Саад Алуани, магистър-фармацевт и шеф на аптека. 

„ Апелирам и сигнализирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте сътрудниците и не се молете на сътрудниците в аптеките да правят престъпление “, прикани Димитър Маринов, основен секретар на БФС.

Проблемът е в контрола върху отпущането на антибиотици в аптеките, изяснява доктор Мариана Иванова. 

„ Единствената опция ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много мъчно ще бъде в събота и неделя, в незабавните и неотложните центрове сътрудниците да изписват, тъй като към момента няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп “, изясни доктор Мариана Иванова, общопрактикуващ доктор в 12-о ДКЦ.

От Министерството на здравеопазването споделиха, че смяната е съобразена с политиката на Европейски Съюз и СЗО за битка с антибиотичната устойчивост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР