От НИМХ-МОН за 4.10.2019 г. е обявен жълт код за

...
От НИМХ-МОН за 4.10.2019 г. е обявен жълт код за
Коментари Харесай

МВР предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза

От НИМХ-МОН за 4.10.2019 година е разгласен жълт код за превалявания от дъжд, след обяд тук-там с гръмотевици. Количества до 20-30 л/кв.м, тук-там до 40 л/кв.м. за областите: София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В други осем области Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали е разгласен оранжев код за интензивни превалявания от дъжд! Сумарни количества дъжд до 40-50 л/кв.м, на обособени места и повече.

От Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ са изпратени писма до регионалните шефове на посочените области и шефовете на дирекциите към ГДПБЗН с информация за идните съществени метеорологични промени и предстоящи превалявания и инструкции за информиране на изпълнителната и локалната власт. На териториалните структури на ГДПБЗН е разпоредено прецизно следене на ситуацията и повишение при нужда на готовността при пораждане на изключителни обстановки или за въвеждане на проектите за дейности при наводняване.

Според прогнозата на НИМХ-МОН за идващото денонощие през страната ще премине добре изразен леден атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни превалявания от дъжд. През идната нощ по-значителни ще са количествата в планинските региони и по високите полета на Западна България, а денем – в централните региони. На места в Югоизточна България преваляванията ще са съпроводени с гръмотевични стихии, има условия за градушки. След обяд от северозапад преваляванията ще стартират да стопират и облачността да се раздира. В Дунавската низина ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, който последователно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е сдържан. Ще продължи да нахлува леден въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 7° и 12°, в източните региони: 10°-15°. Максималните температури също ще са в необятен период: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните региони. През нощта против събота, като се изключи северозападните региони, преваляванията ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България.

Най-точната прогноза за времето може да намерите тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР