От НГ клубът ще трябва да плаща общо 279 000

...
От НГ клубът ще трябва да плаща общо 279 000
Коментари Харесай

Борислав Георгиев: От НГ клубът ще трябва да плаща общо 279 000 лв към НАП и Столична община

От НГ клубът ще би трябвало да заплаща общо 279 000 лева към Национална агенция за приходите и Столична община. Това разкри членът на Управителния съвет на Левски Борислав Георгиев, който участва на днешната взаимна конференция, на която бяха още мажоритарният притежател Наско Сираков и изпълнителният шеф Даниел Боримиров.


„ Всички почитатели би следвало да знаят всяко едно деяние, което се прави транспарантно от УС и Народно събрание. Има основателни аргументи – когато се вършат договаряния с Национална агенция за приходите, това да бъде при медийна тишина. УЕФА прецизно следи обществените отговорности на българските клубове, от това зависят и лицензите. Не искахме да всяваме спомагателен разкол в това разделяне на нашите почитатели. Още през цялото време бях поканил господин Сираков на среща в приходната организация, където ни бяха сложени доста съществени условия във връзка с обществените отговорности. В момента, в който излезе декларацията на господин Шолак, Национална агенция за приходите сложи изискванията сред 30-50% от отговорностите да се платят, останалите в границите на година. Мисля, че мярката „ 30 на 70 “ беше най-хубавата в този интервал. Няколко срещи, постигнахме мярката – виждам, че в медиите някои споделят, че това е по-добре. Аз не преставам да настоявам, че това беше най-хубавата мярка “, стартира Георгиев и продължи:

„ В тясна връзка с тези обществени отговорности са лицензите – с този размер, който ще загатна по-късно, към март 2023, възможностите ни за лиценз без съглашение с Национална агенция за приходите бяха нулеви. Никъде по света комерсиално сдружение с обществени отговорности не се употребява с нужното доверие и нищо положително не го чака. Веднага предприехме проверка, такива са условията на закона. Какво беше положението на клуба към 1 март, 2023 г? Общо обвързване – 12 029 400 лева Отделно имаше отговорности към снабдители в размер на 2 500 000 лева Имаше предплатени вноски към Palms Bet, които към този момент са изравнени и сме влезнали в темп. Вече нямаме нищо авансово от спонсора. Предприехме процедура по нарастване на капитала, което продължи месец и половина. Вървеше паралелно и дарителска акция. Всички тези пари са влезнали за Национална агенция за приходите. Получихме едно писмо в края на юни от Тръст Синя България, в което желаеха цялостна бистрота. Тогава към момента не бе вписана сумата в Търговския указател – тези суми бяха по набирателна сметка. Веднага след постъпване на сумите, ние изпратихме мейл до Тръст Синя България, в който го поканихме на 30 юни, да им представим всички документи и да видят, че нашето ръководство е транспарантно. На 30 юни никой не пристигна “.

„ Не бива по този метод да се изнася информация в медийното пространство, откакто не са откликнали на нашата покана. Няма да насочвам рецензии към никого заради простата причина, че аз одобрявам всички левскари. В разследване на строга финансова дисциплинираност, към 26 ноември тази година – към Национална агенция за приходите са импортирани 2 699 000 лева По главницата – 2 622 645 лева Не желая да има никакви спекулации за сумата, тъй като това бе доказано след проверка. Всичко минава по банка, всичко се следи от приходната организация, няма никаква опция за операция от позиция на финанси. Дългът към Национална агенция за приходите е под 10 млн – 9 998 000 лева Главницата е малко под 5 млн. Успоредно с тези заплащания ние успяхме да почистим и над 700 000 лева по изпълнителни каузи. Общо, все още, настоящите отговорности към снабдители са 1 800 000 лева На 1 декември внесохме искане за разсрочване на отговорностите. Максимален период 3 години, по 220 000 лева на месец. Има едно затруднение – в интервала, в който се образуват тези отговорности, са присъединени едни 2 млн. към Столична община – те също би трябвало да се разсрочат, само че сега това не е допустимо, защото общината няма още ръководител. Ние сме показали абстрактен план в кметството. От НГ клубът ще би трябвало да заплаща по 279 000 лева общо към Национална агенция за приходите и Столична община “, сподели още Георгиев във връзка с Национална агенция за приходите и разсрочването на отговорностите към приходната организация.

Той обаче подчертава върху санкциите, които е отнесъл клубът спрямо предходната година – те са се нараснали с повече от 300 000 лева „ Глобите през цялата 2022 са 120 000 лева Тази година, дружно с санкциите от Националното състезание, са в размер на 428 000 лева Адмирирам познанието на нашите почитатели за историята на нашия тим. На мача със Шкупи бе повдигнат един транспарант за Тодор Александров, след който отнесохме 37 000 евро. Срокът, в който би трябвало да се произнесе Национална агенция за приходите, е двумесечен. Споразумение ще има за разсрочване, въпросът е по кое време ще се случи. Относно финансовото положение, имаме растеж от 10%. Това е един знак, който е доста добър за кумулативния пазар в България. Имаме растеж, имаме и спад. Обезпокоителен е спадът при членските карти. Нашата задача е първо за възстановяване на спортната инфраструктура в клуба, в това число на подготвителните стадиони – второто е изясняване на правния статут на стадиона. За задачата се водят договаряния с вложители, както и с една от петте най-големи одиторски компании. Засега няма да плащаме – видели са капацитет, и са съгласни на този вид. Ние сме запазили разходната част същата, каквато е 2022 година. Единственото в преразход са санкциите “.

Относно трансферираните близо 10% от Тръст Синя България към сдружението „ Левски на левскарите “, Георгиев сподели: „ Пазарът на акциите е свободен. Всеки може да трансферира своите акции. Те са 10%. Какво трансформира това? Каквито хрумвания има, нашият клуб е отворен към всички почитатели. За нас най-важни са гаранциите, които всеки може да даде “. По отношение на проблема с Васил Божков, той продължи: „ На тази тематика (б.ред – Божков). Дълг има към кого – не към него, а към компании на господин Божков. Това, че той е споделил, че няма да си желае парите, не мога да го потвърдя или отрека. Дали са противоречиви или безспорни тези отговорности, е въпрос на юридически разбор. Без да познавам в елементи нещата, не мога да ви дам точна оценка. В правния мир всичко е допустимо “.

На въпрос на БГНЕС дали има заплаха Левски да не вземе лиценз поради обстановката с Национална агенция за приходите, Георгиев показа: „ Възможно ли е това да повлияе на лиценза: „ Срокът от 1 декември е двумесечен. Национална агенция за приходите би трябвало да се произнесе до края на януари, няма заплаха, в случай че се произнесе тогава. Ние това сме планували, такава възможност е дребна. Няма друго, което пречи на лиценза “.

Георгиев се похвали и с огромния брой продадени фланелки на Адидас – над 20 000 все още, като при постигане на избрана численост, ще има опция и за изработката на дизайнерска фланелка. „ Тази година с продажбата на фланелките – за първи път български клуб е поздравен от Адидас за това, че е продал доста огромен брой фланелки – над 20 000 сега, в случай че стигнем до избрана численост, ще можем да си създадем дизайнерска фланелка. Единствено Фенербахче и Галатасарай са продали повече от нас “.

Изпълнителният шеф Даниел Боримиров призна, че е разговарял със старши треньора Костов, който ще показа отчет заради какво се дължи спадът в играта на „ сините “ в последните седмици. „ Разговарях на няколко пъти с Николай Костов, той ще ни показа отчет заради какво се дължи спадът в нашата игра. Нека първо той ни даде този отчет. Винаги като футболист съм си поставял високи цели и съм гонил такива – имахме концепцията с Костов, която продължава да я има. Лошото е, че нашият тим е един от най-младите, нямаме водач, който да ни поведе в сложните моменти – за всяко нещо се изисква време. Накрая на сезона ще забележим къде ще приключим. Относно селекцията, ние сме подвластни от изходящи прехвърляния. Имаме един бюджет, в който би трябвало да се стремим да влезем “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР