От неделя, 28 ноември, българските граждани и хората със статут

...
От неделя, 28 ноември, българските граждани и хората със статут
Коментари Харесай

Българите, пристигащи от седем африкански държави, ще бъдат поставяни под задължителна карантина

От неделя, 28 ноември, българските жители и хората със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно пребиваващи в страната и членовете на техните фамилии, ще бъдат поставяни под наложителна 10-дневна карантина, когато се завръщат от Мозамбик, Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. Това е записано в заповед на здравния министър Стойчо Кацаров.

При влизане в България те наложително ще бъдат изследвани с антигенен тест. Също по този начин ще би трябвало да дават по е-поща на районната здравна ревизия, която ги е сложила под карантина, документ с резултат от извършен от 10-тия до 12-тия ден от влизането в страната PCR тест, без значение от резултата.

Това се постанова поради. Световната здравна организация разгласи довечера, че този вид носи максимален риск от наново заразяване спрямо всички известни до момента разновидности на ковид. В Белгия към този момент беше доказано, че там е засечен първият случай на притежател на новата вариация на вируса.

Заповедта планува от 1 декември, сряда, жителите, идващи от страни в алената зона, които не показват годен дигитален Коронавирус документ или негативен PCR тест също да бъдат поставяни под 10-дневна карантина, която не може да бъде анулирана. Лицата, идващи от зелена или оранжева зона, които не показват един от посочените в заповедта документи, също се слагат под 10-дневна карантина.

Карантината може да бъде анулирана, в случай че лицето си направи PCR или антигенен тест, само че не по-рано от 72 часа от идването си в България. В случай на негативен резултат от извършеното проучване, карантината се смята за прекратена от деня, идващ регистрирането на резултата в Националната осведомителна система за битка с COVID-19.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР