От Национално сдружение на българските лозари считат политиката на Министерство

...
От Национално сдружение на българските лозари считат политиката на Министерство
Коментари Харесай

Българските лозари недоволни, че са последни в ЕС по субсидиране

От " Национално съдружие на българските лозари " смятат политиката на Министерство на земеделието за несъответстващата и непрозрачна.

Постоянните санкции на Брюксел във връзка с бранша демонстрират неналичието на връзка с сектора, на всякаква систематичност и методология в работата на министерството, показват лозарите. Срещите, на които би трябвало сектора и министерството да се обединят и да вървят в една посока, са безсмислени, защото решенията са взети авансово от Министерството на земеделието, декларират от сдружението.

Законът за виното и спиртните питиета (ЗВСН) не е нотифициран от Европейска комисия, а е наложително, показват лозарите като допълват, че няма признат устав за осъществяването му. Внасянето на Закон за браншовите организации в земеделието, който би трябвало да разказва критериите, по които една организация да се дефинира за национална, се чака от години, разясняват от сдружението с очакване да получат, желаният от тях, достъп до плана.

България е последна в Европейски Съюз по финансиране на лозарството с 13.5 евро/декар годишно, до момента в който дотациите в останалите страни членки доближават 200-300 евро/декар годишно, установяват лозарите.

Въз основа на отправените рецензии към Министерството на земеделието, " Национално съдружие на българските лозари " провежда митинг идната седмица пред постройката, която обитава, като се чака към 500 лозари да се причислят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР