От Националния институт по метеорология и хидрология няма да спират

...
От Националния институт по метеорология и хидрология няма да спират
Коментари Харесай

НИМХ остава в протестна готовност

От Националния институт по метеорология и хидрология няма да стопират прогнозата за времето, само че остават в протестна подготвеност, до момента в който напълно не бъдат признати измененията в Закона за водите. Оттам през днешния ден споделиха, че са спрели митинга, тъй като през вчерашния ден в Народното събрание той е бил политизиран.

Днес метеоролозите и хидролозите споделиха, че желаят да запазят института си като научна организация. Изразиха опасения, че когато отидат към Министерството на околната среда и водите, няма да могат да обслужват другите седем ведомства, които търсят тяхната експертиза.

Обвиниха Българска академия на науките, че посредством просветното министерство си отмъщава за излизането на института от Академията през 2018-та. Казаха и че има огромна възможност, когато преминат към министерството на екологията, доста хора да изоставен.

" Всеки самичък ще си вземе решението, когато му пристигна времето. Ако изискванията се подобрят няма нищо неприятно в това. Ние не сме бодил в очите на държавното управление, има доста по-належащи проблеми, които трябваше да реши, само че по този начин или другояче се случи, ще забележим дали обещанията на министър Сандов ще се потвърдят, че всичко ще остане както е - цялата конструкция ще се резервира ", акцентира Евелина Дамянова, хидрогеолог в Национален институт по метеорология и хидрология.

Учените споделиха още, че са желали да преминат към Министерския съвет, тъй като е равно далечен от министерствата, които се употребяват от данните им. Премиерът обаче споделил, че към този момент има прекалено много звена към него. Днес от института потвърдиха, че стопират митинга, тъй като е бил политизиран и повече няма да стопират прогнозата.

" Засега нямаме такива проекти, само че оставаме в протестна подготвеност, защото остават да бъдат признати още няколко неща, както в Закона за водите, по този начин и в Закона за бюджета и както се видя само, когато спрем прогнозата за времето, обществото ни видя ", разяснява Христо Христов, прогнозист на времето в Национален институт по метеорология и хидрология.

От Института чакат да видят още дали ще се наруши научната им автономност, дали ще се резервира делегирания им бюджет и по какъв начин ще се назначава шефа им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР