От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очакват пазарът на пшеницата

...
От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очакват пазарът на пшеницата
Коментари Харесай

Новата реколта на пшеница е с добро качество

От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ чакат пазарът на пшеницата да се стабилизира до края на септември. Хлебното зърно към този момент се търгува по към 300 лв. за звук при 350 лв. предходната година, а фуражната пшеница върви по 285 лв. за звук, заяви на Българска телеграфна агенция ръководителят на браншовата асоциация Костадин Костадинов.

По думите му търговията на зърно в последните седмици е била замряла поради огромното разминаване в цените сред търсенето и предлагането. Хлебната пшеница от новата годишна продукция е с доста положителни качества, с висок индикатор - сред 25-28 за глутен, като малко по-ниско е хектолитровото число поради падналите дъждове преди жътвата.

Очакваме в края на септември пазарът да се отвори, като е значимо какъв експорт на зърно ще тръгне от Русия, Украйна и целия Черноморски район, разяснява Костадин Костадинов, който е и измежду зърнопроизводителите в Добричка област.

Добричкият район обичайно отглежда най-вече пшеница в страната. През това лято земеделските стопани добиха близо 719 400 тона зърно при 660 863 тона през предходната година, съгласно данни на регионалната дирекция "Земеделие ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР