От наложените им глоби за 5.1 млн. лв. през 2016

...
От наложените им глоби за 5.1 млн. лв. през 2016
Коментари Харесай

МВР е безпомощно срещу чужденците които карат бясно

От наложените им санкции за 5.1 млн. лева през 2016 година са платени единствено 212 хиляди лева

Чужденците, преминаващи през България, могат умерено да нарушават разпоредбите за придвижване по пътищата, без да се опасяват, че може да бъдат санкционирани. Това излиза наяве от отговори на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните. Формално санкции се постановат, само че никой не ги събира, написа в. Сега. От началото на годината до края на октомври Министерство на вътрешните работи е наложило над 40 хиляди санкции на чужденци за разнообразни нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, оповестява Радев. Общата им стойност е 5 107 415 лева В електронната система на полицията обаче като събрани са маркирани единствено 212 185 лева, или 4.15%.

Част от санкциите въпреки всичко се събират, обясниха пред " Сега " от Национална агенция за приходите. Това обаче се случва единствено когато става дума за европейски жители. Тогава има механизъм, по който данъчните изпращат задължението в чужбина и след признание от тамошния съд то се събира. Когато обаче нарушаването е осъществено от жител на страна отвън Европейски Съюз, е съвсем невероятно санкцията да бъде събрана. В тези случаи от Национална агенция за приходите могат само да ревизират дали нарушителят има имущество или сметки у нас. В всеобщия случай обаче става дума за директно преминаващи.

Още през лятото КАТ призна, че не може да събере санкциите на турските гастарбайтери, които обичайно минават през България всяко лято. Става дума за стотици хиляди души. Проблемът е при електронните фишове, които се издават след снимане на нарушаване с мобилна или стационарна камера, обясниха от пътната полиция. По закон след снимането Министерство на вътрешните работи би трябвало да издаде фиш и по-късно да намери нарушителя, с цел да му го връчи. Когато става дума за кола с турска регистрация обаче, полицията няма по какъв начин да разбере кой е притежателят й, т.е. няма и на кого да издаде фиш. Единственият метод да се получи някаква информация е тя да се изиска от турската страната. Тамошните институции обаче отхвърлят да дадат данни, в случай че не става дума за закононарушение. Нарушението на пътя обаче се санкционира административно.

Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, излиза наяве от отговора на Радев. Въпреки това обаче става дума за съществени суми. В същото време не излиза наяве дали Министерство на вътрешните работи счита да предприеме някакви ограничения.

ЗАБРАНА
Въпросът към вътрешния министър е заложен от депутата Николай Александров, който пита дали не е допустимо да се вкара възбрана за по-дълго престояване от 3 месеца на коли с задгранични регистрации, с цел да се понижат нарушаванията. Радев обаче подозира, че това може да наруши правилото на свободно придвижване в Европейски Съюз. " Анализ би следвало да се направи и на събитието дали сходна мярка ще способства за по-лесно събиране на наложените санкции " санкция " по Закона за придвижване по пътищата, защото немалка част от тези извършители са единствено директно преминаващи - един или два пъти годишно ", дава отговор Радев.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР