От началото на юни всички търговци на горива трябва да

...
От началото на юни всички търговци на горива трябва да
Коментари Харесай

От юни всички търговци на горива трябва да се регистрират

От началото на юни всички търговци на горива би трябвало да са регистрирани в Министерството на стопанската система.
Това плануват промени в закона за горивата, които дефинитивно бяха гласувани през днешния ден в Народното събрание. С тях значително се орязват признатите при започване на 2019 година финансови и инфраструктурни условия за компаниите, които се занимават с търговия, предпазване и транспорт на горива. Тогава те провокираха мощно неодобрение и митинги от страна на дребните играчи на петролния пазар, които дефинираха закона за горивата като " лобистки " в полза на огромните компании. Впоследствие действието на закона бе стопирано, като се отсрочи приемането на разпоредба за използването му.

Депутатите гласоподаваха минималния капитал на компаниите за търговия на едро да зависи от размера на бизнеса им. За годишни чисти доходи до 5 млн. лева търговците на едро би трябвало да имат дълготрайни активи или импортиран уставен капитал в размер на 50 хиляди лева За доходи до 10 млн. лева капиталът или обезпечението би трябвало да е 100 хиляди лева, а за доходи до 20 млн. лева - 200 хиляди лева Един милион лв. капитал или активи ще се търси от търговците на едро с годишни продажби над 50 млн. лева По в този момент настоящите законови текстове търговците на едро би трябвало да имат най-малко 1 млн. лева капитал.

За бензиностанциите отпада прецизното условие да бъдат трайно прикрепени към неподвижен парцел и се връща още веднъж опцията и да бъдат " преместваеми ", т.е. да може да зареждат с цистерни.
Занижени са техническите условията и към компаниите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с полутечен газ. Те би трябвало да имат най-малко 1000 бутилки, вместо 10 000.
Минни компании, земеделци, строителни компании и превозвачи се освобождават от условието да се записват по този закон поради горивата, които съхраняват и транспортират. Строителните компании ще може да зареждат на обектите лична и наетата тежка пътна техника, както и транспортните средства на подизпълнителите си. Земеделските стопани пък ще зареждат комбайните с гориво на полето от цистерни с съдържимост до 50 куб. м. Минните компании също ще зареждат тежката минна техника на място в рудника, без да се изисква да построяват бензиностанции.
Законовите промени влизат в действие от 25 януари. До два месеца би трябвало да бъде подготвена наредбата за реда на регистрация. След това компаниите ще имат два месеца да отговорят на условията на закона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР