От началото на войната в Украйна през февруари т.г. най-малко

...
От началото на войната в Украйна през февруари т.г. най-малко
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: От началото на войната в Украйна почти 1000 деца са убити или ранени

От началото на войната в Украйна през февруари т.г. минимум 972 деца са убити или потърпевши от насилието , демонстрират данни на Организация на обединените нации, оповестиха от УНИЦЕФ в България. Така приблизително всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните дейности.

Почти всяко дете в Украйна е подложено на мощен стрес , а бягащите от насилието са в забележителен риск от делене от фамилията, принуждение, злоупотреби, полова употреба и трафик на хора.

Шест месеца след началото на войната децата не престават да се борят със страха, тревогата и скръбта от загубата на близки, разделянето от фамилията, насилственото овакантяване на дома, показват от УНИЦЕФ България. Това прави още по-необходими напъните в поддръжка на психологичното здраве на децата и младежите.

УНИЦЕФ ще продължи да поддържа децата от Украйна както вътре в страната, по този начин и в приемащите бежанци прилежащи страни, в това число и България, която се включи интензивно в отговора на рецесията. УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) сътвориха 6 центъра за поддръжка на бежанци от Украйна „ Синя точка “ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психична поддръжка и правни препоръки, както и да бъдат ориентирани към услуги.

Скорошното начало на новата образователна година също припомня какъв брой доста са изгубили децата в Украйна. Насилието докара до разтърсвания в просветителната система, като по данни на УНИЦЕФ 1 от всеки 10 учебни заведения е било наранено или изцяло разрушено.  

За първите две седмици от началото на акцията на УНИЦЕФ „ Добре пристигнали в учебно заведение в България “ стотици украински фамилии са получили информация за стъпките за включване на децата в българската просветителна система.

УНИЦЕФ продължава да приканва за неотложно прекъсване на огъня в Украйна, тъй че всички деца да бъдат предпазени. Децата от Украйна незабавно се нуждаят от сигурност, непоклатимост, достъп до безвредно обучение, услуги за протекция на детето и психосоциална поддръжка. И най-много – от мир, показват от организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР