От началото на войната в Украйна от Европол отчитат, че

...
От началото на войната в Украйна от Европол отчитат, че
Коментари Харесай

Може ли серията от заплахи срещу училищата да повлияе на изборите?

От началото на войната в Украйна от Европол регистрират, че най-засегнати от хакерски офанзиви са балтийскати страни, Полша и Швеция. На Балканите равнището на произшествия е доста по-малко. Най-често срещаните офанзиви са срив на интернет уеб сайтове.

Според специалисти, невиждана серия от подправени бомбени закани може да е проведена от хакерска група, която ползва същия почерк и в други страни на Балканите. Може ли сходен сюжет, който има за цел всяване на суматоха, да повлияе на изборите у нас в неделя?

Отскоро в киберпространството се вижда нов състезател. Според специалиста по осведомителна сигурност Любомир Тулев това са " Анонимните Русия ". В Телеграм канал групата разказва дейностите против български институции и европейски страни. Целта - противопоставяне на дебатите за военна помощ за Украйна. Според ИТ специалиста хакерите нямат връзка с автенитчната организация.



" Анонимните " е най-известната хактивистка организация, която с началото на военните дейности в Украйна предходната година ясно застана и се разгласи против дейностите на Руската федерация. Те започнаха всеобщи офанзиви против институции. Добиха достъп до камерите в Кремъл ", изясни Любомир Тулев - специалист по осведомителна сигурност.



IT специалистът е песимистичен да има българска диря при подправените бомбени закани у нас. При инспекция на името на подателя Егор Синянский Тулев открива няколко профила в мрежата с това име. Единият е от Севастопол, който се намира на Кримския полуостров. Профилът в Телеграм, оставен като диря в писмото, е създатен на 25 март, а в него могат да се открият материали за закани отправени към Северна Македония, Гърция, България, в това число и Русия.

" Той е показал в своя профил, че има линк към профила си в обществената мрежа в Русия " ВКонтакте ". Тук в този момент за мен е първото комплициране. Хем някакво име, което навежда към Украйна и към Русия, хем изявления и бомбени закани против Русия. Объркана е обстановката ", разяснява Тулев.

Използването на е-поща на Гугъл също е забавен подробност, счита специалистът, защото българските управляващи могат да получат достъп до информация от американските управляващи. Въпреки това възможностите да се стигне да действителните причинители е минамален. Това демонстрира и опитът на управляващите в Северна Македония, които от няколко месеца също са подложени на подправени сигнали за бомбени закани.



" Македонските управляващи споделят, че IP адресите, които са установявали по време на техните следствия показват, че са IP-та от Руската федерация и Иран. Дори българските управляващи да получат от Гугъл информация, евентуално ще съдържа информация за IP адрес, който надали е в българското пространство, надали е същински ".

Според анализатори съветска връзка е прекомерно евентуална, само че тя няма по какъв начин да бъде изрично потвърдена.

" Това са типични бомбени закани, сложени посредством имейл. Не съставляват хакерски атаки. Това е една доста прилична интервенция за тестване на реакцията. Реакцията на институциите, на жителите, на медиите, публичния дискурс, която вероятно да послужи за информиране на следващи действителни офанзиви ", разяснява Мариян Събев - анализатор в Центъра за проучване на демокрацията.

Според Събев серията от сигнали в навечерието на изборите е инцидентно съвпадане и няма директна връзка. В същото време обаче сигналите оказват въздействие върху работата на полицията.

" Вместо да се борят със закупуването на гласове, за които има доста съществени данни, всеки ден има акции и задържани. Те се постанова да отделят запас за инспекция на тези закани. В самия избирателен ден в случай че постъпят такива закани, те също ще би трябвало да бъдат тествани. "

Експерти не изключват в деня на изборите още веднъж да се появят сходни провокации.

" Машините сами по себе си няма по какъв начин да са уязвими при възможна офанзива. Те не са свързани с интернет. Единственият метод за операция е да имаш физичеки достъп до нея ", разяснява Любомир Тулев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР