От началото на войната на Русия срещу Украйна Илон Мъск

...
От началото на войната на Русия срещу Украйна Илон Мъск
Коментари Харесай

Коктейл от невежество. Каква е ролята на Илон Мъск и Starlink във войната в Украйна

От началото на войната на Русия против Украйна Илон Мъск - притежател на сателитната мрежа Starlink, дава на Киев сателитен интернет. Мъск обаче е срещу потреблението на мрежата за военни цели и може да го изключва. Доколко милиардерът оказва помощ на Украйна и каква е ролята му във войната?

Милиардерът бизнесмен Илон Мъск е осуетил огромна украинска офанзива против съветския военноморски флот. Той е ситуиран в град Севастопол на нелегално анексирания през 2014 година от Русия полуостров Крим .

Това написа в предходната седмица фрагмент от книга за ръководителя на SpaceX - Мъск, написана от известния биограф и публицист Уолтър Айзъксън . Биографията ще излезе на пазара във вторник.

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Илон Мъск оказва помощ на Киев с мрежата за сателитен интернет Starlink , ръководена от компанията му SpaceX . Тя се употребява необятно от държавното управление, военните и жителите, откакто Русия повреди информационните системи на Украйна.

Мъск обаче може да включва и изключва покритието над обособени региони, което саботира дейностите и връзката на военните на фронтовата линия. Той може и да спре да заплаща за поддръжката на връзката.

Доколко Украйна зависи от Мъск, който споделя, че не желае мрежата да се употребява за военни цели?
" Как вземам участие в тази война? "
Преди година Мъск е наредил на инженерите си да деактивират Starlink в радиус от 100 км към Крим. Вследствие украинските морски дронове с експлозиви са изгубили надзор и са изведени на брега, без да причинят щета на съветския флот, който е бил цел.

Според биографа Айзъксън самият Мъск е наредил да се изключи покритието, тъй като се е страхувал, че съветската войска може да отговори на масирана офанзива против флота ѝ с нуклеарен удар.

В фрагмента от книгата се споделя, че Мъск е останал с усещането, че това е допустимо след диалог с съветския дипломат в Съединени американски щати.

Представители на властта в Украйна са се пробвали да убедят милиардера да промени решението си. В фрагмента се цитира есемес преписка с министъра на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров , който желае от Мъск да задейства мрежата над Крим.

След размяната на известия с Федоров Мъск се усеща отчаян.

" Как вземам участие в тази война? ", попита ме той по време на телефонен диалог късно през нощта ", написа биографът.

Откъсът, преди дни, провокира остри реакции. Самият Мъск го опроверга, като написа, че Starlink поначало не е бил деен към Крим, както и в зоната на други териториални разногласия. Украинските управляващи са го помолили незабавно да го задейства.

" Очевидното желание беше да се потопи по-голямата част от основания [в Севастопол] съветски флот. Ако се бях съгласил с настояването им, тогава SpaceX щеше да е очевиден съизвършител в огромен боен акт и ескалация на спора ", написа Мъск в обществената мрежа Екс (доскоро Туитър). Мрежата е благосъстоятелност на Мъск.

По-късно Уолтър Айзъксън, с цел да се опита да " обясни " фрагмента от идната книга.
Това е цената на коктейла от незнание и огромно егоМихайло Подоляк
Михайло Подоляк , консултант в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски , сподели, че решението на Мъск е разрешило на съветския флот да нападна украински градове.

" Като не разреши на украинските дронове да унищожат част от съветския боен флот, Илон Мъск разреши на този флот да обстрелва украински градове с ракети " Калибър ", вследствие на което умират цивилни и деца ", Подоляк в Екс.

" Това е цената на коктейла от незнание и огромно его ", добави Подоляк.

Междувременно съветски публични лица похвалиха този ход.

По-късно стана известно, че Мъск е предал без позволение на биографа си своята преписка с Федоров, " Файненшъл таймс ".

Пред вестника Федоров споделя, че Мъск персонално му е споделил, че изключва и включва достъпа до спътници в зоните на военни дейности в Украйна.

Федоров е бил шокиран, когато схванал, че кореспонденцията му е предадена на трети лица. " Не е доста красиво ", сподели той пред изданието.

Мъск не е дал отговор на настояването на вестника за коментар на случая.

След обявата Федоров написа в Екс, че разрешава на Мъск да употребява всяка тяхна преписка за книгата, която чака с неспокойствие.

Така, без значение дали е възнамерявал, или не, Мъск се трансформира във " авторитетен медиатор " във войната в Украйна, който никой не може да пренебрегне.
Ролята на Мъск във войната
Веднага след началото на съветската инвазия Мъск сподели, че ще даде мрежата Starlink на Украйна заради обстоятелството, че Русия повреди доста информационните системи на нападната страна.

Starlink в Украйна стартира да се употребява необятно както за военни, по този начин и за цивилен цели.

Украинските управляващи го употребяват в това число за предаване на видеообръщенията на президента Зеленски на фона на влошените връзки в страната. Starlink се употребява и в работата на железниците и медицинските служби.

Терминалите на мрежата са сериозно значими за украинската войска след загубата на клетъчните връзки и интернет. През март 2022 година украинските военни свързаха своите дронове със Starlink, с цел да правят офанзиви против съветски позиции, написа " Таймс ".
Starlink не е предопределена да взе участие във войни.Илон Мъск
Когато Украйна стартира да употребява мрежата за нападателни цели, Илон Мъск стартира да се съмнява в правилността на решението си.

" Starlink не е предопределена да взе участие във войни. Тя беше основана, с цел да могат хората да гледат " Нетфликс ", да се провиснал, да се свързват с интернет в учебно заведение, да вършат мирни неща, а не да правят удари с дронове ", споделя Мъск пред Айзъксън.

През октомври 2022 година Мъск ненадейно " проект за мир " сред Русия и Украйна. Според неговото предложение в окупираните от Русия територии би трябвало да се проведат референдуми под наблюдението на Организация на обединените нации , а Крим да остане в състава на Русия, защото прекосяването му към Украйна е " неточност на Хрушчов ". Никита Хрусчов е някогашен руски водач.

Мъск написа още, че би трябвало да се подсигурява доставката на украинска вода в Крим, а Украйна да остане неутрална страна.

" Продължавам интензивно да поддържам Украйна, само че съм уверен, че огромна ескалация на войната ще аргументи огромна щета на Украйна и евентуално на целия свят ", написа Мъск, като загатна опцията от нуклеарна война, в случай че спорът ескалира.

Подобни изявления на Мъск провокираха остри рецензии от украинските управляващи.

" Опитвали ли сте да легитимирате псевдореферендуми, извършени с оръжие в условия на гонене, всеобщи изтезания и мъчения ", написа Подоляк на Мъск. А ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба сподели, че хора като Мъск оферират на Украйна " да се откаже от своя народ и земя ".

След " мирния проект " стана известно, че Мъск е уведомил Пентагона , че повече сателитни мрежи Starlink за Украйна.

Новината провокира обществен спор кой би трябвало да заплаща сателитните връзки за Украйна. SpaceX изиска от Пентагона да покрие разноските за настоящо и бъдещо финансиране на мрежата. Това раздразни Съединени американски щати , тъй като SpaceX " има наглостта да наподобява като воин " и по-късно да натрупа многомилионни сметки.

След обществени полемики в американската преса и в Туитър, Мъск въпреки всичко на Украйна сателитни връзки.

Предполагаемият бойкот на Starlink над Крим се случва сега, в който връзките сред украинските сили и Мъск започнаха да охладняват.

Опасявайки се, че спорът може да се трансформира в нова международна война, Мъск стартира да лимитира потреблението на мрежата от украинските военни в следените от Русия райони, както и за надзор на дронове.
 Tерминал на Starlink покрай град Лиман, Донецка област.
Си Ен Ен акцентира, че няма без значение удостоверение за описа на Айзъксън. Миналата година обаче имаше многократни известия за проблеми, изпитани от украинските военни с връзките на Starlink на фронтовата линия.
Страхотен диалог с Путин
Изявления на милиардера повлияха на хода на военните дейности. През август 2023 година " Ню Йоркър " текст със заглавие " Сенчестото ръководство на Илон Мъск ". Той споделя за договарянията за прекъсването на Starlink в Украйна и по какъв начин държавното управление на Съединени американски щати стартира да разчита на софтуерния милиардер, а в този момент се бори да го овладее.

Комуникационните усложнения на украинците на фронта стартират през октомври 2022 година Пред изданието неизвестен украински боен споделя, че по време на придвижване към фронтовата линия мрежите на Starlink ненадейно са се изключили, частите не са могли да споделят между тях и е трябвало да се отдръпват.

Пентагонът и украинските управляващи не могат да позволен обстановката на фронта да зависи от решенията и желанията на един човек. Затова беше решено да се договаря с Мъск, с цел да не може ненадейно да изключва техническите средства за поддръжка на украинската войска.

" Ню Йоркър " написа, че по време на договаряния с представители на Пентагона Мъск споделя, че е имал " страховит диалог с Путин ". Според събеседници на изданието този диалог се е състоял няколко седмици преди предприемачът да разгласява своя " кротичък проект ".

През есента на 2022 година на конференция в Аспен Мъск е споделил, че би трябвало да се договаря с съветския президент. " Путин желае мир – ние би трябвало да преговаряме за мир с Путин ", Рийд Хофман , създателят на обществената мрежа Linkedin.
Как наподобява пробивът на първата отбранителна линия на Русия В Южна и Североизточна Украйна се водят интензивни боеве, а Киев твърди, че в тези области е пробита първата и най-силна отбранителна линия на съветската войска. В същото време съветските сили пробват атака в други точки.
Че Мъск е поддържал контакт с Путин споделя и американският политолог Иън Бремър , който поддържа връзка с Мъск. По думите на Бремер Путин е споделил на Мъск, че ще бъде подготвен за мирни договаряния единствено в случай че Крим, дружно с окупираните територии, бъдат приети за съветски.

Мъск да е разговарял с Путин за войната в Украйна. " Разговарях с Путин единствено един път и това беше преди към година и половина. Темата на диалога беше космосът ", сподели той.

Наскоро Европейската комисия отчет, в който осъжда смяната на Мъск в разпоредбите на обществената мрежа Екс, която понижи модерирането на наличието.

" Действията на американския милиардер Илон Мъск като началник на обществената мрежа Екс оказват помощ за разпространяването на съветската агитация ", се споделя в отчета.
Бъдещето на Starlink в Украйна
Starlink продължава да работи в Украйна и ролята ѝ във войната не е намаляла, написа Си Ен Ен. През февруари 2023 година обаче SpaceX ограничи способността на военните да употребяват мрежата за нападателни цели. армията да употребява Starlink за ориентиране на дронове.

В отговор на това решение, че SpaceX би трябвало да реши на коя страна е - на Русия или на Украйна.

През юли 2023 година " Ню Йорк Таймс ", че SpaceX стартира да лимитира достъпа до Starlink във военната зона. Според събеседници на изданието, Мъск няколко пъти е спирал мрежата по време на военните дейности.

Веднъж той отхвърли искане на украинските военни да включи мрежата над Крим, което повлия на хода на интервенцията. Мъск също по този начин съобщи, че Starlink няма да се употребява за удари на украински дронове на огромни дистанции.

През юни 2023 година Forbes, че Пентагонът е подписал контракт със SpaceX за пазаруване на терминали на Starlink и обезпечаване на тяхната работа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР