От началото на военния конфликт в Украйна, българи от всички

...
От началото на военния конфликт в Украйна, българи от всички
Коментари Харесай

Предоставяме жилището си на бежанци – трябва ли да подпишем договор?


От началото на военния спор в Украйна, българи от всички елементи на страната обявиха подготвеност да дават частните си жилища на идващите бежанци.

Безспорният жест на поддръжка обаче провокира доста въпроси, измежду които и какви договорни връзки сред наемодатели и наематели могат да съществуват в тази характерна обстановка. Има ли въобще потребност от договорни връзки сред двете страни, в случай че предоставяме жилище за филантропична поддръжка?

И до момента в който хотелите и къщите за посетители записват хората, които са приели и чакат помощ от 40 лева на човек, която държавното управление утвърди, част от частните притежатели не чакат нищо в подмяна. Все отново, в случай че отдаващият жилище желае да отбрани парцела си, той има юридическото право, като по негова преценка връзките могат да бъдат уредени устно или документално.

„ По принцип за контракта за наем не е планувана експлицитна писмена форма в закона, и той може да бъде подписан и в джука форма. В подобен случай обаче при неподходящо развиване на обстановката, увреждания в парцела или неплатени консумативи, притежателят би имал съществени усложнения със отбраната по правосъден ред на правото си на обезщетение за претърпените вреди. Затова по-добре е да има подписан писмен контракт, “ споделя адв. Биляна Петкова.

Брокерите у нас са изправени пред невиждано предизвикателство, като към тях се обръщат, както за намиране на парцели чартърен, по този начин и за подпомагане при разкриване на жилища за заслон на доброволни начала.



Защо сключването на контракт би било от изгода?

„ Факт е, че даже при подписан контракт в писмена форма търсенето на правосъдна отговорност на чужденец, в тази ситуация, е по-трудно постижимо спрямо търсене на отговорност на български жител. Други по-съществени особености до този миг не са се появявали в късата ни процедура в актуалните условия, само че действително това е контракт като всеки различен контракт за наем. По наши наблюдения досега наподобява, че множеството украински жители, които влизат в страната, не се записват и евентуално няма да се записват и отсега нататък като бежанци, т.е. това е наем сред лица с нормален гражданскоправен статус “, споделя адв. Петкова.

Оказва се, че по огромна компликация за брокерите основава условието за краткосрочно наемане на парцел, в сравнение с договорните взаимоотношения. До този миг много български и задгранични клиенти на Полина показват подготвеност да дават жилищата си у нас, уточни изпълнителният шеф на организацията за недвижими парцели „ Бългериън пропъртис “ Полина Стойкова

„ Само за няколко дни успяхме да настаним над 20 фамилии “, добавя тя.

„ Всички сделки сред страните могат да се включват в контракта - кой заплаща консумативите (ток, вода и др.). Също по този начин, целесъобразно е парцелът да се предава и с списък на положението и обзавеждане/оборудване, което се намира в него “, дава отговор адв. Петкова на въпрос на bTV за спомагателните детайлности, които могат да се разясняват при нанасянето.

Къде да внимаваме?

„ Съществен миг е регистрирането на адресна регистрация на наемателя на адреса на жилището, което е належащо, с цел да може наемателят да се употребява от адресната регистрация пред българските административни служби. За наемодателя това не води до правни проблеми – не дава някаква спомагателна отбрана при преустановяване на контракта за наем, да вземем за пример, само че може да докара до в действителност неудобства. Най-често - лицето, което се е записало, да бъде търсено на този адрес дълго време, откакто го е напуснало “, споделя адв. Петкова.

Можем ли да прекратим контракта предварително?

По думите на адв. Петкова, според закона, в случай че договорът за наем е без избран период, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.

Предсрочното преустановяване се уговаря в контракта, като най-често съображение е нарушение на отговорностите на някоя от страните – забавяне в заплащанията, в случай че е уговорено заплащане, открити съществени повреди, прилагане не по предопределение на парцела и други съгласно обстановката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР