От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно

...
От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно
Коментари Харесай

Сигурна ли е храната в заведенията край плажа на Варна?

 От началото на сезона здравните управляващи във Варна записват приблизително сред 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица. Най-често до хранителни натравяния се стига поради неприятна хигиена и погрешно предпазване на продуктите, с които се подготвя храната край плажа.

Проверка на NOVA сподели, че тук-там храните и сосовете се оставят на припек, а не се прибират в хладилници.

" Имаме сосове, които са изразходват в границите на часове. Просто няма време да се скапват. В наличието им написа, че няма яйца и няма какво да се скапе в действителност ", изяснява търговецът на дюнери Людмил Христов.

По думите му до момента не е имало недоволства от клиенти. Месото се пече на високи градуси, а инспекциите на контролните органи били чести.

Проверката на NOVA откри и още нарушавания. В Морската градина във Варна саламите за хотдозите са навън, както и част от заготовките. Повечето от продуктите обаче са подредени по разпоредбите – разделно и при хладилни условия.

В увеселителния парк край алеята във Варна, където има доста заведения, екипът ни също откри нередности. Търговецът изяснява, че поради децата взаимни отстъпки с качеството не се вършат. А инспекциите на инспекторите са непрекъснати. Въпреки това сандвичите се подготвят без ръкавици.

Равносметката от инспекцията: Нарушения има и при четирите тествани обекта.

Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна съобщи, че досега при инспекции, осъществени от тях, не са открити съществени нарушавания.

" По принцип всички храни би трябвало да бъдат предпазени, покрити и да се съхраняват при условия, които да обезпечат сигурността им. Ако е в пиков час от деня, когато се подготвят непрестанно сандвичи за известно време е възможно сосовете да бъдат  навън и да се държат питателните артикули навън. По принцип сосове и майонези би трябвало да се съхраняват в хладилници ", сподели доктор Маринова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР