От началото на сезона почти всички посетители в района са

...
От началото на сезона почти всички посетители в района са
Коментари Харесай

Марияна Николова пред бранша в Чепеларе: Българските туристи са основните гости в района от началото на този зимен сезон

От началото на сезона съвсем всички гости в региона са българи и нашите прогнози са, че това ще се резервира като наклонност до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе обичайно се посещават най-вече от родни туристи и затова съгласно нашите разбори курортът ще завърши сегашния зимен сезон със доста по-малък спад по отношение на други обичайни зимни дестинации.

Според настоящи оценки понижението на българските туристи в курорта от началото на зимния сезон е сред 35 и 40%. Спадът на задграничните туристи в курорта от началото на зимния сезон е над 90%. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма пред представители на сектора в Чепеларе. В срещата участваха Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и Пантелей Мемцов, ръководител на Общинския съвет.

Министърът осведоми, че през миналите коледни и новогодишни празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хиляди са посетили Пампорово, като това е и второто по посещаване направление в празничните дни.

Вицепремиерът напомни част от ограниченията, които държавното управление на премиера Борисов предприе за подкрепяне на бранша. Тя уточни, че в средата на седмицата Министерският съвет реши да бъдат обезпечени спомагателни 40 млн. лв. от Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за опазване на заетостта в туризма и превоза в изискванията на пандемия. С увеличение на бюджета програмата ще може да продължи да се ползва до края на март. По тази мярка в засегнатите браншове държавното управление е помогнало досега на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 хиляди работни места.

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна претовареност през 2020 година са непокътнати общо близо 24,5 хиляди работни места в компании от секторите „ Туризъм “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Транспорт “, съобщи министър Николова. Тя посочи, че програмата е ориентирана и към самоосигуряващите се, като доникъде на декември 2020 година общо 1700 компании и самонаети лица са се възползвали от нея. Платените средства са 20,7 млн. лв.

Днес означаваме Световния ден на снега и аз бих поискала доста сняг, който да притегли повече туристи в района, тъй като зимните спортове укрепват здравето, което е най-важно в персонален проект и ще носи позитивно резултати за бизнеса, разяснява още вицепремиерът.

Кметът Хаджиев благодари за срещата, както и за работата на бизнеса. Изпитваме известни усложнения, само че се надявам с обединени дейности да излезем от обстановката по-силни и по-обединени и да вървим дружно напред, уточни още той. Вие се грижите за това по какъв начин да се развива нашият бизнес, разяснява господин Мемцов.

Една от тематиките, които сложиха представителите на бизнеса, бе опцията за действие на Летище Пловдив. Те показаха, че то е входната врата за Южен Централен регион, което ще способства за по-доброто развиване на сезона. В рамките на срещата бяха дискутирани опциите за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчение на противоепидемичните ограничения. Бизнесът сложи и съответни запитвания за действието на системата ЕСТИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР