От началото на седмицата в района на Натура зона Маджарово

...
От началото на седмицата в района на Натура зона Маджарово
Коментари Харесай

20 елени лопатари се заселиха в района на Маджарово

От началото на седмицата в региона на Натура зона Маджарово се заселиха още 20 елени лопатари . Те се причисляват към група от над 50 животни, които бяха освободени преди повече от година.

С тази група беше сложено началото на напъните на екипа на По-диви Родопи за възобновяване на типа в региона на Маджарово и язовир Ивайловград , откъдето той е липсващ преди повече от хилядолетие.

Фондацията работи в съдействие с локални ловни сдружения и СЛРБ oт години за възобновяване на елена лопатар и благородния елен в Източните Родопи.

Преди да бъдат освободени, животните ще прекарат известно време в ограда за акомодация , което ще им разреши да свикнат с новото място последователно. Лопатарите ще бъдат под непрекъснато наблюдаване от специалисти.

Районът в Натура зоната към Маджарово е особено селекциониран, като в избора на мястото е взето поради съществуването на задоволително храна и положителни условия за естествено разселване.

Еленът лопатар е бил необятно публикуван в предишното по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското , а негови костни остатъци са открити в съвсем всички български праисторически обитаеми места. Предполага се, че е бил изтребен от индивида през ранното средновековие. В началото на предишният век е почнало неговото възобновяване в България.

Според фондацията връщането на лопатарите дава късмет както за възобновяване на дивата природа, по този начин и за превръщането на Родопите в мечтана туристическа дестинация в България .

Биологичното многообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, измежду които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат голям брой типове в присъщия за Родопите мозаечен ландшафт.

През последните няколко години в региона на Източните Родопи са освободени над 170 животни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР