От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на

...
От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на
Коментари Харесай

Бойко Рашков: От началото на събитията в Украйна има активизиране на фалшивите новини

От началото на събитията в Украйна се следи активизиране на дезинформацията. Това дава отговор министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на питане от депутата Димитър Ташев.

Въпросът на народния представител е обвързван с ограничения против разпространение на подправените вести.

" С цел дейно противопоставяне на киберпрестъпността, включително незаконно наличие в Интернет, в ГДБОП е основана строга организация за всекидневен онлайн мониторинг за разпространяване на подправени вести, целящи дезинформация и всяване на ужас, боязън и суматоха измежду гражданското общество, изявления в обществените мрежи, съдържащи апели и подбуди за нарушение на публичния ред и подстрекателство към деструктивни и протестни дейности, целящи дестабилизация в по-широк проект и други ", споделя Рашков.

" От началото на събитията в Украйна се следи активизиране на дезинформацията със засилена агитация в обществените мрежи и тиражиране на подправени вести. Служители на отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП правят специфичен всекидневен мониторинг и дават информации ", дава отговор министърът.

Сред справките са такива по отношение на разпространяване на материали с пропагандно наличие, групи и страници в обществените мрежи, новинарски уеб сайтове и конгреси, действието на формалните уеб сайтове на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт.

" Към сегашния миг ГДБОП не разполага с информация за чиновници на Министерство на вътрешните работи, които употребяват обществените мрежи като обществена естрада, посредством която да популяризират политически пристрастия към и срещу избрани партии, политически позиции и подправени вести по разнообразни тематики, в това число и такива свързани със сигурността на страната ", дава отговор министър Рашков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР