От началото на руското нахлуване в Украйна Киев е успял

...
От началото на руското нахлуване в Украйна Киев е успял
Коментари Харесай

Украйна си е върнала телата на 522 загинали военнослужещи от списъка, 70 процента от издирваните се оказват живи -

От началото на съветското навлизане в Украйна Киев е съумял да си върне телата на 522 починали воини. Това разгласи пълномощникът по въпросите на безследно изчезналите при особени условия в министерството на реинтеграцията Олег Котенко в ефира на националния ефирен маратон на канал " Рада ".

По думите на Котенко работата по издирването на безследно изчезнали се води в няколко посоки - в Донецка, в Луганска, в Харковска и други области. За разлика от 2014-2015 година, когато договарянията за предаване на телата са водени непосредствено с представителите на т. н. ЛНР и ДНР, в този момент Украинската страна движи процеса с Русия посредством медиатор в лицето на Международния комитет на Червения кръст.

" От всевъзможни източници се осведомяваме къде е имало боеве и предаваме данните. Руската страна отива по местата и, при положение, че открие някого, дефинира място и време за среща с нас. " - споделя пълномощникът.

Според Котенко болшинството от заявките от близки на военнослужещи са за случаи, когато дълго време няма никаква връзка с боеца, а след това се намира жив. Такива са 70 на 100 от случаите.

Правителственият чиновник разяснява, че роднините са най-надеждният източник на информация, само че службата за търсене употребява и данните на Генералния щаб на ВСУ и комуникира с хора, които са били по местата, на които е имало боеве.

" Както разбирате с изключение на публични, имаме и доста неофициални източници на окупираните територии, хора, които оказват помощ да намерим местонахождението на телата. Държим и непосредствена връзка с командирите, които до последно са били с изчезналите. Няма да приказвам за тях, с цел да не им навредя. "

Котенко не оповестява точния брой на бойците, които към днешна дата се водят изчезнали без новина. По думите му околните реагират доста отрицателно на този статус, защото считат, че наложително значи крах.
" Но това значи, че към този момент с индивида просто няма връзка. Случва се да се намерят и по 1000 и по 1500 души на денонощие. " - изяснява чиновникът

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР