От началото на разпространението на коронавируса у нас през март

...
От началото на разпространението на коронавируса у нас през март
Коментари Харесай

За два месеца 147 заети в здравната система в София са се заразили с коронавирус

От началото на разпространяването на ковид у нас през март до 10 май са се заразили 147 души медицински и различен личен състав в лечебните заведения, демонстрира разбор на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ за интервала 10 март-10 май. От всички инфектирани 63 от са лекари, в това число двама зъболекари, 37 са медицински сестри, 3 лаборанти, 12 санитари, 3 кинезетерапевти, 3 болногледачи, 2 фармацевти и 23 души са в категория други - чиновници от административната част на лечебните заведения (в това число координатори, секретари, механически лица по поддръжката). За съпоставяне към 10 май общо инфектираният медицински личен състав в страната е бил 209 души, т.е. над половината от засегнатите медици са в София.

При 141 от всички 147 заразяването е станало на работното място, по време на осъществяване на директните служебни отговорности на медицинския личен състав – при директен контакт, лекуване и обслужване на заболели или носители на Covid-19. В един случай заразяването е станало по време на пътешестване в чужбина, в един случай – посредством контакт в фамилията и при 6 случая не може да се откри мястото на заразяването.

103 души са били с леко протичане или безсимптомни, заради което са изолирани в дома. При 38 души е открита клинична изява на заболяването, наложила хоспитализация. При трима души болестта е протекло тежко, с затруднения и съдбовен излаз – двама лекари на 65 и 61 години и един охранител в болница на 40 години.

По данни на лечебните заведения, към 10 май като контактни на доказани случаи на Covid-19 са изследвани 3 831 души медицински личен състав и 1 104 пациенти. От тях, с позитивен резултат от PCR тест са 107 души личен състав и 19 пациенти.

Две по-сериозни болнични огнища
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР