От началото на работата ми като кмет на община Божурище

...
От началото на работата ми като кмет на община Божурище
Коментари Харесай

Един от най-важните инфраструктурни проблеми в община Божурище ще бъде решен

„ От началото на работата ми като кмет на община Божурище до сегашния миг не съм спирал да работя за богатството и просперитета на жителите на общината ни. Затова и през днешния ден с огромна наслада и задоволство ви осведомявам, че един от най-сериозните и наболели проблеми, свързани с инфраструктурата и напредването в общината ни, ще бъде позволен “, заяви кметът на община Божурище Георги Димов.
След извършени конферентни диалози сред него и премиера Бойко Борисов, Петя Аврамова – министър на районното развиване, Лъчезар Борисов – министър на стопанската система, и столичният кмет Йорданка Фандъкова, станало ясно, че е финансово обезпечено продължението на бул. " Царица Йоанна " до индустриална зона София-Божурище.
„ Правителството е осигурило финансирането, а на идното постоянно съвещание на Столичния общински съвет ще се утвърди съглашение сред Министерство на районното развиване и благоустройството и Столична община за възлагането и построяването на сектора “, прецизира градоначалникът.
„ За мен е значимо, че това, което Борисов загатна още през 2018 година при откриването на Мултипак, ще се осъществя. Аз считам, че откакто се гласоподава съглашението, сключат се договорите и се избере компанията реализатор, ще стартира градежът на този път. Надявам се най-късно до края на 2023 обектът да е осъществен. Убеден съм, че този път ще стане, което доста ме радва. Той е извънредно значим за облекчение на трафика в региона “, акцентира Димов.
На процедура се планува бул. “Царица Йоанна ” да свързва София с Божурище. В момента той приключва със оборудване на две равнища на околовръсния път, което е построено като част от западната дъга.
Очаква се на това място да мине естакада, а под нея кръгово кръстовище и по този начин новата права да свърже столицата с Икономическа зона “Божурище ”. Зоната е предпочитан капиталов план и бързата връзка с нея е значима за развиването й.   
Икономическа зона София-Божурище е с повърхност над 3 млн. квадратни метра под шапката на Националната компания „ Индустриални зони “. В нея са привлечени 35 вложители от страната и чужбина в редица браншове, в това число автомобилна индустрия, високи технологии, складова и логистична активност.
Току-що от Министерството на стопанската система излезе следното известие: 
Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов и изпълнителният шеф на Национална компания индустриални зони /НКИЗ/ Антоанета Барес организираха среща, на която разискаха разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас.
Министър Борисов съобщи, че през днешния ден на съвещанието Министерски съвет е одобрено   финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията /ЗНИ/ за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура в Промишлена зона „ Север “, гр. Бургас. „ От бюджета на Министерството на стопанската система на Община Бургас ще се дават средства в размер на до 1 670 558 лв., като  инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифициран по ЗНИ капиталов план в общината “, акцентира той.
Антоанета Барес сподели от своя страна, че НКИЗ осъществя планове в цяла България. „ За последните 4 години доказахме, че реализацията на индустриалните зони е ефикасен механизъм за привличане на вложения. Важното за нас е вложителят да остане в България, да избере най-подходящото място за неговия бизнес “, добави тя.По думите й развиването на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов стадий, обособена е нова Промишлена зона " Юг ", която се намира наоколо до пътния възел Бургас - Средец - Созопол. Площта й е 600 декара. „ Към терените към този момент има интерес от производства в сферите на текстилната и металната индустрия, здравната промишленост, както и производител на електрически съоръжения и климатизация “, съобщи тя. Икономическият министър уточни, че развиването продължава с апортирането на още 150 декара, което действително ще бъде третата фаза на развиване на промишлен и логистичен парк Бургас.
Министър Борисов акцентира, че по отношение на разрастването на Икономическа зона София-Божурище и забележителното нарастване на пътния трафик към и от гр. Божурище, от страна на Министерство на стопанската система и НКИЗ са подхванати редица ограничения за реализиране на спомагателна инфраструктурна съгласуваност до община Божурище и в частност до индустриалния парк. „ Проведохме ползотворни срещи  с кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова, както и с кмета на Община Божурище Георги Димов, на които договорихме приключването на работата по сключване на съглашението за достъпа до Икономическа зона София - Божурище във връзка с пътя и продължението на  бул. " Царица Йоанна " до зоната. Очакваме, че на идващото съвещание на Столичния общински съвет точката ще бъде разисквана и незабавно по-късно ще се подпише съглашението и ще започва осъществяването дружно с АПИ на този огромен план, който е значим и за този район.
Икономическият министър разяснява още, че през днешния ден е утвърден Меморандум за разбирателство  за осъществяване на предпочитан капиталов план на стойност над 107 млн.лв., който ще сътвори над 200 нови работни места в община Самоков. „ С този план единствено от началото на годината капиталовите планове насърчени по Закона за поощряване на вложенията /ЗНИ/ са на стойност над 700 млн.лв. и ще основат близо 1200 работни места “, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР