„От началото на протестите ГЕРБ прави различни стъпки, за да

...
„От началото на протестите ГЕРБ прави различни стъпки, за да
Коментари Харесай

Буруджиева посочи името на новия правосъден министър

„ От началото на митингите ГЕРБ прави разнообразни стъпки, с цел да покажат, че дават отговор на митингите. Една от тях беше предлагането за Велико народно събрание и промени в Конституцията. С следващата промяна на министъра на правораздаването и следващата такава, която се чака, мисля че дебатът няма да спре.”

Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” политологът доцент Татяна Буруджиева.

Според социолога Васил Тончев ръководещите имат действителните шансове да съберат нужните гласове за отваряне на процедурата по разискване на измененията, която продължава до два месеца.



„ Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов или ГЕРБ са извадили неща, които от дълго време се замитат под килима и са много известни у нас.

С изключение на два ограничения – Велико народно събрание, за което мненията са разполовени, и другата – да се избира президентът от Народното събрание, а не непосредствено, останалите ограничения получават квалифицирано мнозинство”, изясни Тончев на въпрос има ли смисъл от отключване на процедура поради обстоятелството, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да поддържат предложенията.

Буруджиева е на мнение, че дебатът е нужен.

„ Нека си кажем, че след безапелационното разделяне, което настана в нацията – освен сред хората и партиите, а и сред институциите, той е нужен, с цел да се върви напред”, уточни политологът.

Тя изясни, че главният мотив на ГЕРБ ще е, че те стартират дебата, който ще провокира измененията.

"Предполагам, че промяната на правосъдния министър, не е наложена. Всъщност, с цел да могат да продължат от ГЕРБ дебата за Конституцията, на тях им би трябвало безспорен престиж и мисля, че това ще е някой конституционалист. Този човек може да е взел участие във Велико народно събрание и без значение дали го оценяваме позитивно или негативно, не можем да признаем престижа му ", сподели Буруджиева.

Тя допусна, че най-вероятно товаПред медията ни той съобщи, че не стои пред него. Буруджиева обаче откри логичност зад думите му:

"Той има своята политическа украска. Това, че Близнашки разкритикува плана на ГЕРБ, дава опция, в случай че той бъде номиниран и одобри да стане министър, да се отвори един действителен спор. Така ГЕРБ би показала в негово лице един по-различен план ", сподели тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР