От началото на пандемията у нас през март 2020 г.

...
От началото на пандемията у нас през март 2020 г.
Коментари Харесай

Страната на пандемичните планове

От началото на пандемията у нас през март 2020 година досега България има 3 проекта за справяне с нея. Условно можем да ги назовем проектите " Ангелов ", " Кацаров " и " Сербезова ", съгласно министрите, които оглавяват Министерство на здравеопазването по това време или пък " Бета ", " Делта ", " Омикрон " съгласно преобладаващия вид.

И трите проекта са мощни, многолистни документи, които основават усещането за предвидимост, обмисляне, надзор над разпространяването на вируса. Но това е единствено усещане, което данните за заболеваемост и смъртност от коронавирус у нас опровергават. Изключваме проекта " Сербезова ", той занапред ще се потвърждава.

Планът " Ангелов " (Бета) се появи 8 месеца след началото на здравната рецесия, на 2 декември 2020 година, с названието " Национален проект за подготвеност при пандемия ".

Дотогава страната нямаше проект, само че имаше НОЩ, който решаваше какви и по кое време ще се постановат ограниченията и ги оповестяваше когато и да е на денонощието. В огромна степен проектът " Ангелов ", в действителност е проектът " Борисов " и като подобен му липсваше предвидимост и логичност.

Характерно за този първи документ, който трябваше да очертае тактиката ни за битка с ковид е, че в него няма нито един индикатор, който да изяснява при каква обстановка - какви ограничения се постановат. В този смисъл никой не може да упрекна основателите му, че не са го изпълнили.

Документът показва теоретично какво би трябвало да се има поради в изискванията на пандемия, кои са звената, които вземат участие в процесите, и по какъв начин информацията за инфекцията би трябвало да се обработва и свежда до знанието на всеки участник в реализирането на заложената тактика. Голяма част от съставените елементи в този проект се припокриват с проекта за реакция при епидемии (конкретно грипна), който страната към този момент има.

Любопитно е, че тъкмо в проекта " Ангелов " за първи път се вкарва понятието " народен пандемичен комитет ", което по този начин и не доби гласност, тъй като всички отъждествяваха контрола и ограниченията с НОЩ.

Всъщност и това не е напълно правилно, тъй като в този интервал, решенията бяха политически, а не експертни и се вземаха от единственото умело по пандемията лице - Бойко Борисов.

За да сме правилни, би трябвало да признаем, че в началото въпреки всичко специалистите съумяха да се наложат - помним месеците на цялостен локдаун, в лечебните заведения беше умерено, случаите бяха тръгнали да се зануляват. Макар че никой не разбра от какви критерии се водят. Но пък на хората им писна и стана ясно, че с драконови ограничения или без тях вирусът няма да си отиде.

Планът " Кацаров " (Делта)

С идването на власт на служебното държавно управление през май 2021 година и съответно на новия министър на опазването на здравето, напълно разумно, потегли проверка на ръководството на пандемията при предшествениците. Ревизията завърши и два месеца по-късно на 22.07. 2021 се появи Националният действен проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

В интерес на истината, това е документът с най-вече числа и данни. Започва с разбор на смъртността, следва оценка на риска, данни за имунизационния обсег, даже за равнището на групов имунитет, подробна информация за лечебните заведения, инфекциозните отделения, наличния медицински личен състав, средства за обезпечаване на здравната система в изискванията на коронавирус и т. н.

В този проект за пръв път беше разказано при каква заболеваемост - какви ограничения би трябвало да се постановат, което при НОЩ беше загадка. Липсваше комитет или щаб, само че служебният министър беше обяснил, че ще разчита на експертните препоръки и по тази причина не се постанова основаването на огран, който да ръководи процесите и да взема решения.

Все отново, беше основан Обществен съвет. Той организира две обществени съвещания, от едното новината беше, че Краси Радков се е ваксинирал, а Българската православна черква се дистанцира от съвета. От второто - че БПЦ още веднъж се дистанцира от съвета.

Иначе, в случай че на някого му би трябвало конкретика по пандемичния развой у нас - да чете проекта " Кацаров ". Той има една съществена уязвимост, че не проработи. А не проработи, тъй като никой не следваше критериите, разказани в него. Не е мъчно да си разбираем за какво остана единствено на хартия - месеците на служебните държавни управления бяха месеци на предизборни акции, а в такива условия решенията се управляват не от проекти, а от настроенията на гласоподавателите.

Кацаров ръководи в комфорта на стихнала поредна вълна, зелена зона, топли месеци. Въпреки това смъртността, за която той обвиняваше предшествениците, си остана висока, а аналогията с жертвите от международни войни доби новост и при него, когато Делта захапа страната ни. За няколко месеца той съумя да си навлече гнева на лечебните заведения с променената система за бонуси на първа линия и да сътвори безпорядък в извънболничната помощ със основаните коронавирус зони, които не проработиха дейно.

Въведените зелени документи краткотрайно възбудиха имунизационния развой, само че, като всяка закъсняла мярка, не се отразиха на общата заболеваемост и следващата вълна посече още няколко хиляди българи. А измислените документи за антитела напълно убиха интереса към имунизацията против ковид.

Сега сме в нова вълна. Този път разновидността е Омикрон, а проектът е " Сербезова ".

На пръв взор новият проект, с който ще се ръководи пандемията оттук насетне, наподобява най-балансиран - другояче казано, има и добра теоретична част, и конкретика, която основава усещане за предвидимост. Сега страната е разграничена на 6 зони и съгласно заетостта на интензивните кревати в тях ще се постановат местни ограничения.

Мненията за този проект са разнопосочни, само че доминират позитивните. Медици считат, че е разумно рестриктивните мерки да се постановат по отношение на опцията на бониците да лекуват най-тежките случаи. Критиците (ГЕРБ) настояват, че е прекомерно демократичен и ще докара до увеличение на инфектираните. Изключваме " Възраждане ", които по принцип са срещу всевъзможни ограничения и чипирането, само че скрито се имунизират, и са заети да усилват масата на последователите си.

Здравните управляващи дават обещание популацията във всяка от 6-те зони да знае 5 дни авансово какво следва да бъде лимитирано.

Възражда се пандемичният комитет от проекта " Ангелов ", дори има два такива комитета - един народен и един вътрешноведомствен. Откъм комитети сме добре.

Ако погледнем картата, която от Министерство на здравеопазването дадоха обещание да разгласяват постоянно, ще забележим, че областите, в които има най-вече инфектирани, са в зелено, така наречен първи и втори стадий, а други, в които няма толкоз доста инфектирани, са пред влизане в трети стадий, където учениците минават към присъствено образование с ротация, потенциалът за обществени действия става 50%, работното време на заведенията се лимитира до 22 часа. И това - тъй като в тези области интензивните кревати са малко.

За разлика от тях в София, където заболеваемостта е една от най-високите, сходни ограничавания не се задават. Тук обаче са съсредоточени по-голямата част от лечебните заведения с потенциал за лекуване на най-тежките случаи. Но няма и планов банкет и планови интервенции, макар зеления цвят на картата. В същата зона се намира Благоевград, региона с най-висока заболеваемост в страната - над 2000 инфектирани на 100 000 души население на двуседмична база, където към момента най-строгата мярка е пропуск със зелен документ.

От друга страна, разновидността, който господства сега, е Омикрон. Засега специалистите у нас го дефинират като по-лек откъм килинчни прояви, със застраховката, че нещата може да се трансформират, тъй като страните, които потвърджават тези данни, са с висок имунизационен обсег, а у нас имунизираните не доближават даже 40%.

За успеваемостта на този проект е рано да се приказва. Предстои да забележим по какъв начин ще проработи в следващия пик на вълната, която към този момент залива страната.

Опитът до момента демонстрира, че проекти за справяне с пандемията у нас дал Господ, единствено няма кой да ги извършва.

Все отново има един проект, който работи най-добре - проектът " Мангъров ". Философията му е инфекцията да премине през всички, пък... който оцелее.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР