От началото на ноември предписването на антибиотици ще става само

...
От началото на ноември предписването на антибиотици ще става само
Коментари Харесай

Асоциация на аптекарите: Лекарствата се вдигат поне с 12%. Антибиотиците само с рецепта от ноември

От началото на ноември предписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта. По време на пандемията приемът на антибиотици беше засилен, а медицинските експерти предвидиха, че това може да докара до бактериални пандемии.

 

" За мен е неотложно всички медикаменти да бъдат с електронни предписания, изключително тези по лекарско наставление. Антибиотиците са значима група и натрупването на информация за лечебния развой е значимо за вярното ръководство на тези процеси. Всичко това ще бъде от изгода на болните и лекарите ", разяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов пред .
 
Той уточни, че електронната рецепта за антибиотиците допуска взимане на по-добри решения, а и ще се усъвършенства целия развой на лекуване. Според него има и  други значими групи медикаменти, за които би трябвало да бъде въведена електронна рецепта.

 

По думите му през последните години е имало растеж в търсенето на брой опаковки, само че тази година няма подобен растеж, което е индикация, че потребителите не могат да си разрешат медикаменти. Той чака нарастването на цените на лекарствените артикули да е повече от 10% и да доближи 12-13%.

 

" Десетки типове медикаменти липсват на пазара. Това са най-често истински медикаменти на фирмите-производители. За лекуване на диабет липсват доста медикаменти ", сподели Костов.

 

" Процесът на нарастване на цените на медикаментите продължава. Най-често става дума за медикаменти без лекарско наставление и за хранителни добавки. Този развой ще продължи до края на годината и по-късно. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско наставление са мощно предпазени. При тях са увеличени цените на единични артикули. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това нарастване ", посочи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеките.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР