От началото на настоящата година до 4 август у нас

...
От началото на настоящата година до 4 август у нас
Коментари Харесай

146 нови ХИВ-позитивни са открити от началото на годината у нас

От началото на актуалната година до 4 август у нас са открити нови 146 ХИВ–серопозитивни. Така носителите на ХИВ в страната публично са 4194. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването по отношение на идния старт на последния за тази година стадий на Националната АНТИСПИН акция, който ще бъде даден на 14 август. Кампанията ще продължи до 31 август.

От новооткритите ХИВ серопозитивни лица през 2023 година 82% са български жители и 18% са чужденци. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами, надлежно 122 мъже и 24 дами, регистрират от Министерство на здравеопазването.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 37%, следвана от възрастовата група 20-29 година - 25% и възрастовата група 40 - 49 година - 19%. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами, надлежно 122 мъже и 24 дами. 89,7% от новорегистрираните с ХИВ зараза са се инфектирали по полов път (от тях -  38,4% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 43,5% мъже и 13,7% дами при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна приложимост на опиати е 10,3%.

За първите шест месеца на 2023 година общо 155 520 лица са се изследвали гратис и анонимно и са разбрали своя ХИВ-статус.

Към 30 юни 2023 година общо 2263 лица с ХИВ се наблюдават в профилирани звена за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като 2 228 (98,5%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България е страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 000 души население у нас е 3,4, a междинният индикатор за страните от Европейски Съюз през 2021 година е 3,7.

Националната АНТИСПИН акция се организира годишно в четири стадия, напомнят от Министерство на здравеопазването. Първият започва на 1 декември, Световния ден за битка против СПИН. Вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се организира третият.

Целта на акцията е повишение на информираността на младежите и хората в риск по отношение на методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово популяризирани инфекции.

В рамките на самодейността през месец август ще бъдат предоставени спомагателни благоприятни условия за проучване. С разнообразни действия ще се включат 28-те районни здравни инспекции и доброволците на Българския юношески Червен кръст.

В страната действат 12 Кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) към районните здравни инспекции. В тези кабинети се правят предтестови и следтестови съвещания и проучвания от готови медицински експерти.

Ето и цялостния лист на кабинетите у нас:

Списък на кабинетите за анонимно и гратис консултиране и проучване за СПИН (КАБКИС)

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР