От началото на месец декември са проверени над 450 обекта,

...
От началото на месец декември са проверени над 450 обекта,
Коментари Харесай

Над 450 проверки за замърсяване на въздуха са извършени в София през декември

От началото на месец декември са тествани над 450 обекта, евентуални източници на замърсяване на атмосферния въздух.

Това заяви столичният кмет Васил Терзиев във връзка високите равнища на фините прахови частици (ФПЧ) в София през последните дни.

От всички осъществени инспекции са формирани 65 акта и санкции с фиш . През вчерашния ден са осъществени 87 инспекции, като през днешния ден Столичният инспекторат ще продължи да ревизира обекти из града, с цел да се понижат оптимално нарушаванията.

Терзиев не пропусна и да съпостави - през предходната година за интервала 1-20 декември са осъществени 44 инспекции и формирани 32 акта, а през 2021 г надлежно 30 инспекции и 16 акта.

Данните демонстрират, че през нощта равнището на праховите частици на доста места е било над нормата. Това е резултатът от потреблението на твърди горива и изключително горенето на масла и гуми , разяснява Терзиев във фейсбук профила си.

По думите му фокусът на Столична община е върху замърсители като автосервизи, пунктове за промяна на гуми, цехове и строителни обекти. Най-честите нарушавания са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като превоз на боклуци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с тиня по гумите и други.
 И тази заран София осъмна с замърсен въздух
И тази заран София осъмна с замърсен въздух

На места нормата от 50 микрограма на пространствен метър е повишена двойно

Терзиев регистрира и че София продължава да е един от градовете с най-високи равнища на ФПЧ в Европа съгласно Световната здравна организация.

" Ще продължим да оказваме помощ на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и боклуци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене. Ще реформираме и надградим концепцията за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да докара до действителни резултати. От въвеждането на НЕЗ от началото на месеца, отчитаме над 800 нарушавания дневно. Трябват обаче повече осведомителни акции и по-добър надзор, с цел да ограничим въздействието от мощно замърсяващите коли ", добави Терзиев.

Той увери, че ще продължи да работи и за градски превоз, който да е атрактивен, бърз, с комфортни написания и направления.
 11 града у нас осъмнаха с замърсен въздух
11 града у нас осъмнаха с замърсен въздух

В София концентрацията на прахуляк е до три пъти над допустимото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР