От началото на март няма никакви сделки на Софийската стокова

...
От началото на март няма никакви сделки на Софийската стокова
Коментари Харесай

Сделките на Стоковата борса са замръзнали, изчаква се държавата да започне да изкупува зърно

От началото на март няма никакви покупко-продажби на Софийската стокова борса. Всеки споделя, че изчаква да види страната на какъв брой ще купува. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Пазарът вървеше много предвидимо до Нова година, естествено пшеницата стартира да нараства през зимата и през декември - януари стартира едно повишаване. Някъде към края на февруари, когато стартира и войната в Украйна, внезапно цените потеглиха нагоре. Украйна престана да дава котировките, защото борсата й спря да работи, добави Симов.

Пазарът на пшеница е реагирал на войната в Украйна с внезапен скок от 30%. По думите на Симов, в последните 2-3 дни се намираме в интервал от леко поевтиняване, само че скокът от 30% не може да бъде обезщетен. Това ще стане допустимо с прибирането на новата годишна продукция.

Аз персонално чакам тези цени да тръгнат леко надолу в края на април и изключително през май, изясни Симов.

Ние в Черноморския басейн ще усетим по-засилено търсене, защото Украйна не може да изнася. Това е шансът на българските търговци в този момент да успят да изнесат по-големи количества зърно, с цел да се внесат свежи пари. Чуваме, че и страната ще се появи като покупател, а това са положителни вести за българските търговци, изясни Симов.

Торовете са нужни за едно обикновено произвеждане на зърно, по-скоро казусът е в цената на природния газ, добави той.

Торенето на пролетниците ще е малко по-скъпо, само че торове се създават и в България и производителите подсигуряват, че ще има задоволително торове.

На 1700 $ за звук е замръзнала цената на олиото през последните дни след доста внезапното качване. Това демонстрират данните от най-голямата борса в Ротердам.

При прекомерно огромен скок на цената даже се приключва търговията, с цел да се успокои ситуацията, изясни Симов.

Украйна създава над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият експортьор, по тази причина в този момент суровината слънчоглед нараства.

Ние не сме подвластни от слънчогледа в Русия и Украйна, безапелационен е Симов.

Според него обаче, в международен аспект ще има дефицит на слънчоглед, до момента в който в България има слънчоглед и проблем с олиото нямаме. Тепърва се сеят слънчогледът и царевицата, които се жънат през септември. Надявам се реколтата да е добра, добави Симов.

Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене, тъй като няма дефицит на олиото, безапелационен е Симов.

Той акцентира, че би трябвало да пазарим от магазините единствено това, което ни би трябвало, а не да се презапасяваме.

Симов е безапелационен, че растящата инфлация ще остави своя отпечатък и върху цените на главните артикули у нас. Затова в този момент е моментът да изнасяме, с цел да има опция да компенсираме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР