От началото на ловния сезон на 3 октомври 2020, в

...
От началото на ловния сезон на 3 октомври 2020, в
Коментари Харесай

БАБХ засече диво прасе, което...

От началото на ловния сезон на 3 октомври 2020, в системата на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) за надзор и проучване на дивите свине за африканска чума по свинете (АЧС) - Модул „ Лов”, са въведени 1089 проби от диви свине от три осъществени ловни излета.

Вирусът е доказан в една от изследваните проби. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. БАБХ организира непрестанен надзор по отношение на разпространяването на АЧС в страната.

Упражнява се контрол над всяко отстреляно или намерено умряло диво прасе, като наложително се вземат проби и се вкарват в софтуерно приложение Модул „ Лов”. БАБХ сътвори и вкара в употреба Модул „ Лов “ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за съществуването на АЧС. Данните за пробите се вкарват от ловците в Модул „ Лов “ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, посредством който тя се разпознава при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се вкарва още веднъж в електронната система, като по този метод подателят може незабавно да получи информация за него, посредством своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде тестван също и на уеб страницата на Агенцията по храните.

Разработените ограничения против АЧС целят недопускане на разпространяването на болестта. При констатиране на огнище на АЧС в обект за развъждане на прасета, се ползват ограниченията за надзор и очистване на заболяването Африканска чума по свинете, според нормативната уредба.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР