От началото на годината в САЩ са извършени най-много масови

...
От началото на годината в САЩ са извършени най-много масови
Коментари Харесай

Американска трагедия. Продължението предстои

От началото на годината в Съединени американски щати са осъществени най-вече всеобщи убийства от 2006 година насам, когато стартира да се води статистика за сходни произшествия. В страна, в която има повече оръжия, в сравнение с хора, скорошна качествена смяна не се чака. Това е политически избухлив проблем, който освен разединява, само че и разяжда от вътрешната страна американското общество. От началото на годината в Съединени американски щати са осъществени най-вече всеобщи убийства от 2006 година насам, когато стартира да се води статистика за сходни произшествия. В страна, в която има повече оръжия, в сравнение с хора, скорошна качествена смяна не се чака. Това е политически избухлив проблем, който освен разединява, само че и разяжда от вътрешната страна американското общество.
В 11:07 ч. на 27 март получих известие, че учебното заведение Glendale, където учат синовете ми Калоян и Теодор, е минало в режим на lockdown (заключване на всички входове и барикадиране на деца и учители в класните стаи). В SMS-а бе упоменато, че учениците са преброени и полицейските патрули към този момент са пристигнали. По същото време локалните тв канали започнаха да предават първите вести за случилото се на към два километра от учебното заведение на децата ми. Значи Нашвил, щата Тенеси, пристигна и нашият ред. Около час по-късно получих втори SMS от директорката да си приберем децата колкото се може по-скоро. Уведомих директния си шеф и потеглих към учебното заведение.

Реклама
По автомагистралата няколко пъти ме задминаваха коли за спешна помощ с виещи сирени, нагнетяващи възприятие на тревога. Обстановката в самото учебно заведение обаче беше спокойна, единствено дето децата не чакаха както нормално в огромното предверие, а ги извикваха едно по едно, когато родителите им пристигаха. Пред входа дежуреха двама служители на реда с каски и куршумонепробиваеми жилетки от кевлар. И двамата стискаха в ръцете си AR-15 - същият модел карабина, с който три часа по-рано 28-годишната Одри Елизабет Хейл е разстреляла в упор три 9-годишни деца и трима от техните възпитатели в католическото начално учебно заведение Covenant. В напоената с кръв и всеобщи убийства модерна история на Съединени американски щати това беше първият случай, в който разстрелите на почтени хора бяха осъществени от трансджендър - лице, което психически се отъждествява с пола, противопоставен на биологическия си. Хейл е била жена, само че се е считала за мъж и е употребила по отношение на себе си персоналните местоимения " той/него " вместо " тя/нея ".

От началото на 2023 година в Съединени американски щати са се случили 22 всеобщи убийства - всички с потребление на огнестрелно оръжие - които са лишили живота на най-малко 115 души, по данни на AP, USA Today and Northeastern University. Което досега е най-високият брой, регистриран от 2006 година насам, когато стартира да се води статистика за сходни произшествия.
Добре пристигнали в страната на AR-15
Във видео от камерите за наблюдаване в учебното заведение се вижда по какъв начин 10-милиметровите стъкла на заключената входна врата се пръсват като въздушен балон след няколко изстрела от карабината на килъра. Разследването открива, че за 15-те минути от проникването на Хейл в постройката до неутрализирането й от полицията тя е съумяла да изстреля 152 патрона .

В интернет се появиха рисунки с пояснения какво прави патрон от карабина AR-15, когато порази човешко тяло. С диаметър 5.56 мм патронът от този известен в Съединени американски щати инструмент за лишаване на човешки живот е по-малък от патрона на автомат " Калашников ", само че по тази причина пък излетява от дулото със доста по-голяма скорост - съвсем километър в секунда. Тъй като жертвите на Хейл са били в непосредствена непосредственост до нея, патроните са пронизвали телата им с цялостно ускоряване.
Реклама
По зла подигравка на ориста на идващия ден след кървавата покруса в щатския парламент на Тенеси (Нашвил е столица на щата) предстоеше да се разисква проектозакон за намаление на възрастта за правото да притежаваш и носиш огнестрелно оръжие от 21 на 18 години. Тенеси е в групата американски щати, които разрешават на жителите си да купуват, имат и намерено да носят огнестрелно оръжие. Щатът е на едно от първите места в Съединени американски щати по количество регистрирани единици огнестрелно оръжие на глава от популацията.

Когато се преместихме тук през 2017 година, няколко пъти станах свидетел в покрайнините на Нашвил на хора с препасани към тялото им AR-15 умерено да влизат в супермаркета и да се подреждат на опашката. За мен - по това време с тригодишно момче за ръка и с бебешка количка в другата - това беше кошмарно изобретение, въпреки теоретично да знаех, че е допустимо.

Един от парламентаристите - покровител на въпросния проектозакон, " обясни " в медиите, че нещастието предходния ден нямала нищо общо с тяхното предложение. Доводът му беше, че килърът в учебното заведение бил на 28 години, до момента в който техният проектозакон се отнасял единствено за 18-годишни.
За оръжията и хората
Отвъд сухите статистики за убийствата са чувствата ми на татко на две дребни деца, израснал в общество с коренно разнообразни показа за потребление на огнестрелно оръжие, само че по стичане на събитията живеещ в модерна Америка. Когато чувам обясненията на упоменатия законодател в Тенеси, се сещам за пословичния слон в стъкларски магазин. Слонът от десетилетия към този момент се е разположил в средата на стъкларския магазин (САЩ). От време на време голямото животно се изправя, размахва заплашително я опашка, я хобот, при което се разлетяват и трошат скъпи сервизи. Никой не обръща внимание на самия факт, че в стъкларския магазин се намира слон, само че законодателите в разнообразни щати оферират най-различни решения на казуса. Едни споделят дайте да сложим огромна предупредителна табела пред магазина, че вътре има слон. Други оферират табелата да е с огромни червени букви. Обаче, споделят трети, буквите би трябвало да са освен червени, само че и релефни. Ама това не е задоволително, провикват се четвърти - би трябвало да сложим табела освен пред магазина, само че и вътре. Чакайте, обаждат се пети, по какъв начин не се сетихте, че с изключение на табела би трябвало да сложим и високоговорители, които от време на време да предизвестяват посетителите, че в магазина има слон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР