От началото на годината са започнали 1112 основни и частични

...
От началото на годината са започнали 1112 основни и частични
Коментари Харесай

Ремонти кипят в десетки училища в страната


От началото на годината са почнали 1112 съществени и частични ремонта

Десетки учебни заведения в цялата страна няма да са изцяло подготвени да посрещнат учениците в първия образователен ден. Това осведомят от Министерството на образованието. От началото на годината са почнали 1112 съществени и частични ремонта, като работата по 382 от тях продължава и сега. До 17 септември ремонтите в 90 учебни заведения няма да са завършили изцяло и би трябвало да се сътвори организация за естествен образователен развой.

Пет от най-големите учебни заведения в Кърджали към момента наподобяват безусловно на строителни площадки. В едното от тях занапред стартира работата по класните стаи. Според компанията и шефът до 17 септември ремонтът ще завърши.

10 дни преди първия звънец в учебните заведения кипи тежка работа и на открито, и вътре. В приблизително учебно заведение „ Петко Славейков” учат 1 700 деца. Тази година в постройката най-малко първоначално ще има не повече от 800.

„ Ще организираме за огромните възпитаници в други учебни заведения, в други здания, само че най-малките, изключително първокласниците, държим след откриването в нашия двор да си бъдат тук”, изясни Милко Багдасаров, шеф на СУ „ П. Р. Славейков”.

Подове, стени, тавани, осветяване, та даже и дъската би трябвало да бъдат актуализирани с нови, а в сходно положение са 5 учебни заведения в Кърджали. Ремонтите са за близо 14 милиона лв. по програмата „ Региони в напредък ". Според регионалния шеф са почнали прекомерно късно - едвам след средата на юли.

„ Ако ремонтите бяха почнали при започване на юни, в случай че тогава бяха подписани договорите, към този момент най-малко в самите учебни заведения те щяха да бъдат завършени, различен е въпросът, че има съпътстваща инфраструктура - огради, дворове, само че това нямаше да наруши образователния процес”, изясни Никола Чанев, регионален шеф на Кърджали

„ Драма във връзка с образователния развой и началото на учената година в община Кърджали няма, освен това - всички деца ще учат във към този момент ремонтирани училища”, съобщи Хасан Азис - кмет на община Кърджали.

Вече са обезпечени класни стаи за всички, само че в други здания. Очаква се действително ремонтите да приключат до края на ноември. А родителите, въпреки и да правят оценка предстоящите резултати, са разтревожени.

От общината дават обещание седмица преди 17 септември всеки възпитаник да знае къде ще стартира образователната година. Дори и най-оптимистичния вид най-малко няколко месеца част от учениците от учебните заведения в ремонт ще учат в други здания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР