От началото на годината са извършени проверки в над 5000

...
От началото на годината са извършени проверки в над 5000
Коментари Харесай

Експерт: Училищата трябва да предлагат лесен избор на здравословни храни

От началото на годината са осъществени инспекции в над 5000 обекта, които оферират храни на територията на учебните заведения. Това сподели в утринния блок на Bulgaria on air шефът на дирекция "Контрол на храните " в Българската организация по сигурност на храните Таня Николова.

Установени са както съблюдаване на условията на наредбата за качеството на храните в учебните заведения и детските градини, както и някои нарушавания. Издали сме над 300 наставления на търговците за това какви храни би трябвало да оферират, издадени са 15 акта. Нарушенията са свързани с най-много с предлагането на така наречен неразрешени храни – безалкохолни питиета, питиета с кофеин, захарни и сладкарски произведения, чипсове, така наречен хрупки. Предприети са нужните административни ограничения и всички тези храни са спрени от продажба и са наложени административни наказания, съобщи Николова.

Тя посочи, че при инспекциите няма затворени обекти.

Работим и с шефовете, и с общините, които отдават тези търговски обекти в учебните заведения чартърен. Трябват всеобщи старания на институциите и на родителите, с цел да бъдат възпитани децата какви храни да купуват, акцентира Таня Николова.

По думите на експерта по хранене и диетика Стефка Петрова хората, които са наели павилiоните в учебните заведения, оферират това, което се търси и което могат да продадат. Децата всеобщо търсят нездравословни храни, добави тя.

Напоследък доста майки се пробват да възпитават децата си да се хранят здравословно и да употребяват повече плодове и зеленчуци. За мен главен проблем е, че учебните заведения би трябвало да оферират елементарен избор на здравословни храни, уточни Стефка Петрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР