От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите

...
От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите
Коментари Харесай

Държавата е подкрепила 18 инвестиционни проекта за 400 млн. лв. тази година

От началото на годината по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) в България са сертифицирани 18 капиталови плана за близо 400 млн. лв. – 12 от тях са за високотехнологични производства и услуги. Това заяви министърът на нововъведенията и растежа доцент Росен Карадимов на Годишната среща на локалните управляващи, проведена от Националното съдружие на общините в България.

Инвестициите са в Перник, Русе, София, Пловдив, Шумен, Стара Загора и Балчик, като при реализирането на плановете ще се открият 1600 нови работни места.

Карадимов уточни, че Министерството на нововъведенията и растежа поддържа развиването на общините посредством привличане на вложители посредством Българската организация за вложения (БАИ), с процедури по европейски стратегии като тази за индустриалните паркове, както и по линия на Българската банка за развиване и Фонда на фондовете.

Министърът акцентира основната роля на общините за привличане на вложители и акцентира, че БАИ би трябвало да се развие като мощен инструмент за привличане на вложения, само че е значимо да разполага с навременна информация от индустриалните паркове и от общините за интереса на вложителите.

“От особена значимост е и мярката за финансиране на довеждаща общинска инфраструктура към обекта. Тя официално подкрепя вложителя, само че постоянно обслужва и общината, и прилежащите предприятия “, уточни доцент Карадимов.

Министърът заяви, че от бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа по Закона за поощряване на вложенията са утвърдени 6,2 млн. лева за създаване на довеждаща инфраструктура в общините Сопот, Русе и Марица. Насърчителната мярка подкрепя три капиталови плана за 53 млн. лева и над 400 нови работни места.

Миналата година са разплатени над 14 млн. лева по 11 контракта за инфраструктура в общините Марица, Бургас, Асеновград, Силистра, Хисаря, Девня, Благоевград, Костинброд и Търговище. Общият размер на вложенията е 371 млн. лева и се планува откриване на над 450 нови работни места.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР