От началото на годината над 57 000 безработни са започнали

...
От началото на годината над 57 000 безработни са започнали
Коментари Харесай

От началото на 2023 г. безработицата продължава да намалява

От началото на годината над 57 000 безработни са почнали работа с поддръжката на Агенцията по заетостта, сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика в служебния кабинет Лазар Лазаров в приветствието си във връзка 33-тата годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник. Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

По думите му от началото на 2023 година нивото на безработицата продължава да понижава. Близо 16 000 стопански неактивни хора са почнали да търсят работа, а в претовареност са включени към 12 000 младежи.

Министър Лазаров акцентира, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на стопанската система, усъвършенстването на изкуствения разсъдък трансформират коренно публичните и индустриалните връзки и водят до интензивни промени, нови специалности и работни места, изискващи непрекъснато повишение на квалификацията, знанията и уменията на работната мощ. По думите му актуалните действителности изискват неотложен отговор на дефицита на квалифицирани човешки запаси, като фактор за стопански, обществен и публичен разцвет.

В рамките на честването на 33-тата годишнина на Агенцията по заетостта е открит Център за активиране на неактивни лица в Кюстендил. Служителите в него ще стимулират хората за интензивно държание на пазара на труда посредством поощряване на регистрацията им в бюро по труда, включване в образования и ориентиране към свободни работни места.

През април Агенцията по заетостта разгласи, че по време на петте проведени трудови тържища е имало близо 3000 свободни работни места в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР