От началото на годината е предотвратено влизането в страната на

...
От началото на годината е предотвратено влизането в страната на
Коментари Харесай

Директорът на Гранична полиция: Мигрантският натиск е овладян, но това не е константа

" От началото на годината е предотвратено влизането в страната на 165 000 незаконни мигранти. В момента има спад, обстановката е овладяна, само че това не е константа. Тези данни изнесе шефът на Главна дирекция " Гранична полиция "  главен комисар Антон Златанов, по време на кръгла маса " Дискусия по настоящите проблеми на сигурността и резултатите от войната " в Центъра за изследване на екстремизма и тероризма в постройката на Военна академия " Г. С. Раковски ".

Мигрантският натискт е рекорден, само че все още овладян, увери той. 

" От началото на годината предотвратеното влизане в страната ни са единствено 165 хиляди души, за предходната година са към 130 000, което все още е 20-30 % повече, само че през лятото бяха към 54%. Сега има спад, септември и октомври са такива месеци, едната част от мигрантския поток се стопира на границата, друга част пробва да минава ", сподели шефът на ГДГП. 

" В момента работим извънредно добре и от двете страни на границата с Турция. Те организират същата интервенция както и ние. Координираме, приказваме, спорим, организираме тежки диалози. Понякога не сме съгласни едни с други, само че работим взаимно и огромна част от тези мигранти не доближават до нашата граница ", добави Златанов. 

" Мигрантският напън към момента е по-висок спрямо всички останали години, като приказвам за времето, от когато има въпросото премерване. Преди се е измервало по различен метод и за този интервал никой не може да каже с акуратност. В момента има спад на мигрантския напън и преодоляване на обстановката по-добро, след като и да е било, само че това не е константа, когато и да е е допустимо това да се промени ", предизвести той. 

По отношение на тематиката с мигрантите, които живеят от години в столицата, както и в по-малки български градове Златанов пред " Фокус "  заяви: 

" Ние желаеме да живеем през 2023 година в стерилна среда и то единствено нашия си етнос, нашата си народност, само че това не зависи от нас. Крайно време е да се убедим, че това е невероятно и то е по независещи от службите и ръководството аргументи. Това е развой на глобализация и всичките тези хора, които виждате в София - към Халите, на Лъвов мост - живеят напълно законно там. Имат съответния документ, работят към този момент по магазини и другаде, и естествено сред тях има и такива, които вероятно носят евентуална заплаха, с тях работят службите и не трябва да се подценява. Ситуацията нито би трябвало да се подценява, нито би трябвало да се обобщава ", безапелационен бе шефът на ГДГП. 

" Глобално видяно ситуацията при нас е добре, не подценявате българските служби, работим доста добре, задоволително добре сме осведомени, тъкмо и толкоз добре, колкото и западните служби. Но колкото и да е добра една западна работа, има още информация, и доста рядко се пропуща съответна информация за терористичен акт. И започваме да даваме образци за това по какъв начин един съответен терористичен акт се е провел например във Франция, в Италия и където и да е, че вероятно службите са могли да го предотвратят. Те най-вероятно предотвратяват други 100 такива, само че за тях никой не схваща. За тях знаят, единствено тези, които са от службите и единствено избрани служби. 101-ят гръмва, и тогава схваща целия свят ", акцентира Златанов.

В кръглата маса с изключение на гл.комисар Антон Златанов присъединяване взеха зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, гл. секретар на Министерство на вътрешните работи гл.комисар Живко Коцев, началникът на Военна академия " Г. С. Раковски " генерал-майор Тодор Дочев, уредниците от управлението на Центъра на проучване на екстремизма и тероризма в лицето на полк. доцент доктор Петър Маринов, зам.-ръководителят доктор Лъчезар Милушев и още проф. Владимир Чуков, управлението на " Сдружение и предварителна защита на радикализаицията и тероризма ". Онлайн от Израел и Съединени американски щати се включиха световноизвестните специалисти по контратероризъм Ури Бен Яков и Браян Дженкинс. 

След края на полемиката бяха показани последните дне книги на издадетлстно " Изток-Запад " и Центъра за проучване на ектремизма и тероризма " Теоритични основи на тероризма и антитеротизма " и Сигурност и отбрана на обекти с всеобщо престояване на хора ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР