От началото на годината до средата на април в Административен

...
От началото на годината до средата на април в Административен
Коментари Харесай

Административният съд във Враца разглежда нови 7 дела по протести на прокуратурата

От началото на годината доникъде на април в Административен съд – Враца са формирани седем административни каузи по митинги на Окръжната прокуратура - Враца против обособени текстове от правилниците за активността на общинските препоръки и техните комисии във Враца, Боровон, Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово, Мездра и Роман.
В Правилниците за активността на общинските препоръки във Враца /адм. д. №206/2018 г./, Мездра /адм. д. №213/2018 г./ и Роман /адм. д. №217/2018 г./ са оспорени текстовете, които оправомощават ръководителя на общинския съвет да командирова общински съветници. Според прокуратурата разноските за пътни, дневни и нощувки на командированите общински съветници се поемат от бюджета на общината, за осъществяването на който според Закона за обществените финанси е виновен кметът на общината и командироването следва да става точно с негова заповед. В митингите са изложени доводи, че признатите текстове опонират на нормативен акт от по-висока степен, какъвто се явява ЗМСМА и се желае тяхната анулация.
В правилниците за активността на общинските препоръки в Козлодуй /адм.д. №24/2018 г./ и Оряхово /адм.д. №215/2018 г./ са признати текстове, които вкарват като изискване настояването за предварително преустановяване на пълномощията на ръководителите на общинските препоръки при трайна неспособност или редовно несъблюдение на отговорностите, да бъде направено от минимум 1/3 от общинските съветници. Според Оперативна програма – Враца текстовете опонират на ЗМСМА, в който не са планувани условия за най-малко общински съветници, които могат да слагат за разглеждане този въпрос и заради несъгласието им с нормативен акт от по-висока степен се желае анулацията им.
В правилниците за активността на общинските препоръки в Борован /адм.д. №135/2018г./ и Бяла Слатина /адм.д. №26/2018г./ са протестирани текстовете които оправомощават ръководителите на общинските препоръки да управляват осъществяването на бюджета на общината, като упражняват надзор върху изразходването на средствата, планувани за прехрана на общинските препоръки. Според прокуратурата оспорените текстове са незаконосъобразни, защото опонират на Закона за обществените финанси, според който кметовете провеждат и управляват съставянето и внасянето на общинския бюджет в общинския съвет, като по-късно обезпечават неговото осъществяване. Законът не е планувал пълномощия на ръководителя на общинския съвет във връзка с бюджета на общината.
Административно дело №24/2018 година и административно дело №26/2018 година са прекъснати заради отдръпване на оспорените текстове, а останалите каузи са планувани за разглеждане в открити правосъдни съвещания през месеците май и юни 2018 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР