От началото на годината до края на месец октомври на

...
От началото на годината до края на месец октомври на
Коментари Харесай

1404 водачи на каруци са санкционирани от началото на годината

От началото на годината до края на месец октомври на 1404 водачи на пътни транспортни средства с животинска двигателна сила са издадени наказателни постановления за неспазване на Закона за придвижване по пътищата, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

За същия интервал в страната при произшествия с каруци са починали 5 души и са ранени 61.

От статистиката за регистрация на ПТП е видно, че по виновност на водачите на каруци са настъпили 24 тежки пътни произшествия, при които е умрял 1 човек и 34 са били ранени.

По отношение на възрастовия профил на починалите и потърпевшите при произшествия с каруци – 2 от починалите са били на възраст от 25 до 64 години, а останалите 3 – над 64-годишна възраст, като 2 от тях са били и водачи.

При ранените, още веднъж най-вече са тези на възраст от 25 до 64 години – общо 29, над 64-годишните са 12, от 21 до 24 години – 4, от 18 до 20 години – 4, а от 10 до 18 години – 12, като притеснителното е, че там има 3 водачи, на които е поверено ръководството на каруци, а един от тях даже е бил на възраст от 10 до 14 години.

Вече е в ход акция „Зима“, която се проведена от Съюза на българските автомобилисти, Главната дирекция „ Национална полиция “ и Българския Червен кръст и ще продължи през целия месец ноември, напомнят от Министерство на вътрешните работи. Акцията се осъществя с три акции. Във всяка една от тях се обръща внимание на обособена група участници в пътното придвижване – водачи на пътни транспортни средства (ППС), пешеходци, водачи на моторни транспортни средства (МПС).

В момента е в ход акцията „ С безвредно пътно транспортно средство през зимата “. Тя е ориентирана към водачите на ППС, каквито са велосипедите и транспортните средства с животинска двигателна сила.

По отношение на водачите на транспортни средства с животинска двигателна сила, Законът за придвижване по пътищата им вменява редица отговорности:

ЗА КАРУЦИТЕ (ППС С ЖИВОТИНСКА ТЯГА)

Каруцата би трябвало да има (чл. 71, алинея 1 от ЗДвП):

Светлоотразителите би трябвало да са ситуирани симетрично от двете страни на транспортното средство.

Водачите на каруци, животни или стада би трябвало непрестанно:

да направляват животните по този начин, че да не основават спънки и рискове за придвижването по пътищата

и да не ги оставят без контрол на пътя

(Чл. 106, алинея 1 от ЗДвП, предходен текст на член 106, Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.)

Водачите на каруци би трябвало да носят светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието.

(Чл. 106, алинея 2 от ЗДвП, нова, Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.)

Каруците би трябвало да са регистрирани в общината. Регистрацията се прави от избрани от кметовете на общините служби за надзор.

(Чл. 167, алинея 2, т. 4 от ЗДвП)

Извадки от ЗДвП:

Чл. 183, алинея 4 (Нова, Дъждовни води, бр. 85 от 2004 година, изм., Дъждовни води, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с санкция 50 лева лидер, който ръководи пътно транспортно средство, което не е моторно, без нужните светлоотразителни детайли.

Чл. 184, алинея 1, т. 1 (Изм., Дъждовни води, бр. 97 от 2017 г.) Наказва се с санкция 30 лева лидер на пътно транспортно средство, което не е моторно, както и лидер на проведена група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада, който наруши разпоредбите за придвижването по пътищата.

Чл. 185. (Изм. – Дъждовни води, бр. 97 от 2017 г.) За нарушаване на този закон (ЗДвП) и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е планувано друго наказване, отговорните се санкционират с санкция 20 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР