От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат

...
От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат
Коментари Харесай

Все повече мъже излизат в бащинство заради по-високи доходи

От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат децата си до момента в който дамите им работят. Това демонстрират данни на Националния застрахователен институт за първото полугодие. Бащите, избрали да излязат в бащинство получават повече пари от дамите в майчинство, тъй като са обезпечавани на по-високи заплати.

Светлин и Ваня са родители на две деца - Константин и Неда. Когато дребният Косьо навършва една годинка, дълго се чудят кой да поеме грижите за него - майката, бащата или детегледачка. В този миг Ваня получава професионално предложение, на което няма по какъв начин да откаже.
Светлин Стоянов, татко в бащинство: С отработените механизми, които страната дава, със съпорта, който имаме от Национален осигурителен институт, непрестанно се случват сходни неща, тъй че аз излязох без никакъв проблем, документите бяха завършени безусловно за няколко дни.
С това решение Светлин става един от тези 661 татковци, които избират да гледат децата си през 2018 година Така към този момент два месеца и половина бащата прекарва всеки ден с дребния си наследник.
Светлин Стоянов, татко в бащинство: В момента той е в стадий на прохождане, тъй че много време прекарваме в това да обикаляме, с цел да мога аз да го съпортвам, да го държа и да придобива една непоклатимост ден след ден.
Все повече бащи вземат решение да поемат грижите за своите деца. (Само през първото полугодие мъжете по бащинство с деца над 6 месеца са повече от 220. За съпоставяне - предходната година са били близо 400.

Според специалисти бащинството е добър вид за младо семейство, а решението зависи от прихода и от квалификацията на двамата родители.
Мика Зайкова, финансов специалист: Ако майката е на висока позиция и получава висока заплата, т.е. фамилията въпреки всичко е по-състоятелно, а бащата е на по-ниска позиция, тя не би желала да си губи позицията.
Мъжете по бащинство получават с близо 400 лв. повече от дамите по майчинство, тъй като осигуровките им са били по-високи. Най-много татковци се грижат за децата си в столицата, следвани от тези в Пловдив и Стара Загора.

Средният размер на помощите за развъждане на дете за интервала януари - юни 2018 г при мъжете е 936,33 лева, а при дамите - 550,83 лева
 Синдикатите поддържаха законопроекта за отбрана на бащинството Синдикатите поддържаха законопроекта за отбрана на бащинството
Синдикатите в Националния съвет за тристранно съдействие поддържаха законопроекта на левицата за отбрана на бащинството, а работодателите и вършиме...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР