От началото на април балтийските държави - Латвия, Литва и

...
От началото на април балтийските държави - Латвия, Литва и
Коментари Харесай

Първа Балтика каза сбогом на руския газ

От началото на април балтийските страни - Латвия, Литва и Естония - към този момент не получават природен газ от Русия , заяви за Латвийското радио Улдис Барис, ръководител на управителния съвет на оператора на газопреносната система Conexus Baltic Grid JSC (Conexus).

Той означи, че двама снабдители - терминалът за полутечен природен газ в Клайпеда и подземното газохранилище в Инкукалнс - доставят газ. Ръководителят на Conexus акцентира, че известието на Русия, че ще може да заплаща за доставяния от нея природен газ единствено в съветски рубли, е сигнал за нуждата от фрапантно понижаване на доставките от Русия, защото на тях към този момент не може да се разчита .
 Германия орязва фрапантно вноса на съветски газ до края на годината
Германия орязва фрапантно вноса на съветски газ до края на годината

Пълна автономност би трябвало да бъде реализирана до края на 2024 година

" Ако към момента имаше подозрения дали може да се разчита на съветските доставки, тези събития ясно демонстрират, че от позиция на надеждността в действителност към този момент не може да се разчита на тях. От позиция на енергийната сигурност на страната въпросът за построяването на втори терминал за полутечен природен газ несъмнено би трябвало да бъде прегледан - колкото по-скоро, толкоз по-добре ", сподели Барис.

Той съобщи, че сега в газохранилището Incukalns има нетипично за този интервал количество газ - 7,6 тераватчаса. Това е съвсем толкоз, колкото Латвия и Литва употребяват дружно през зимните месеци. Поради това няма причина за безпокойствие през идващите месеци.

Тази година компанията Incukalns стартира сезона на инжектиране още на 26 февруари, което е доста преди нормалния краен период за гарантиране на сигурността на доставките на газ.
 Фон дер Лайен: Европейски Съюз стопира вноса на съветски газ и нефт от 2027 година
Фон дер Лайен: Европейски Съюз стопира вноса на съветски газ и нефт от 2027 година

Смята да предложи и краткотрайно ограничение на цените

През април с президентски декрет беше въведена нова процедура за заплащане на със наложително конвертиране на договорните валути в съветски рубли посредством Газпромбанк. Досега европейските купувачи на газ на " Газпром " са запазили на практика същите поръчки за евакуиране на газ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР