От началото на 2023 г. над 400 мигранти и бежанци

...
От началото на 2023 г. над 400 мигранти и бежанци
Коментари Харесай

Над 400 мигранти и бежанци са загинали във въдите на Средиземно море от началото на 2023 г.

От началото на 2023 година над 400 мигранти и бежанци са изгубили живота си във водите на Средиземно море в опит да преминат незаконно от Северна Африка в Европа, което е най-вече смъртни случаи през последните шест години за тримесечен интервал, заяви през днешния ден организация на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1062
В интервала от януари до март тази година Международната организация за миграция (МОМ) е записала 441 смъртни случая на мигранти, опитващи се да прекосят Средиземноморието за Европа. Според МОМ жертвите на най-смъртоносния миграционен маршрут най-вероятно са доста повече от записаните. Причините за към половината от тези смъртни случаи са свързани със забавяния в ръководените от страните избавителни интервенции, казаха  от МОМ.

" Продължаващата филантропична рецесия в Централното Средиземноморие е нетърпима ", сподели генералният шеф на МОМ Антонио Виторино. " Опасявам се, че с повече от 20 000 жертви, регистрирани по този маршрут от 2014 година насам, тези смъртни случаи са се трансформирали в нещо обикновено. Държавите би трябвало да реагират ", добави той.

Хиляди мигранти, най-вече от Африка, подхващат рисковото пътешестване от крайбрежията на Либия и Египет в търсене на по-добър живот в Европа, като този " централен " маршрут е друг от западния, свързващ Мароко с Испания.

Често мигрантите пътуват с разнебитени лодки, които потъват, какъвто беше казусът с мигрантската лодка, която се обърна и потъна край крайбрежията на Калабрия в Южна Италия в края на февруари, при което починаха десетки мигранти.

В резултат на " внезапното повишаване " на мигрантския поток през Средиземноморието италианското държавно управление разгласи през вчерашния ден изключително състояние поради мигрантите за възстановяване на структурите, свързани с приема и репатрирането им.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР