От началото на 2021 година отборите във Формула 1 оперират

...
От началото на 2021 година отборите във Формула 1 оперират
Коментари Харесай

Как таванът на бюджетите промени развойната война във Формула 1?

От началото на 2021 година тимовете във Формула 1 оперират при изискванията на лимитирани от правилника бюджети. През сезон 2021 те разполагаха със 145 милиона щатски $, през 2022 таванът бе на 140 милиона, а през 2023 ще падне до 135 милиона. Тази цифра се базира на сезон от 21 надпревари, а за всяко повече или по-малко таванът се усилва или понижава с по 1.2 милиона.

Разбира се това ограничаване се отразява на способността на тимовете да развиват своите коли в хода на сезона. В предишното богатите отбори можеха да си разрешат да развиват до безспир своите машини, до момента в който по-малките екипи нямаха този разкош. Сега за всички изискванията са идентични, което би трябвало да докара до равнене на силите в даден миг.
 Защо Ферари загуби развойната война през 2022 година? Защо Ферари загуби развойната война през 2022 година?
По думите на основния инженер на Ред Бул Пол Монахан, съществуването на таван на бюджетите е предиздвикало водещите тимове да трансформират тотално своята философия по отношение на създаването и потреблението на нови елементи. Самото анализиране и основаване на нови съставни елементи попада отвън ограничаването на бюджетите, само че щом една част бъде употребена на пистата, даже и за единствено една обиколка, то тя се приспада от бюджета на всеки екип.
 Нюи: Формула 1 става все по-интересна Нюи: Формула 1 става все по-интересна
„ Трябваше да променим дисциплината си. В предишното можехме да преглеждаме хрумвания, които щяха да трансформират фрапантно нашата кола, само че и щяха да са доста скъпи, ние бяхме в хубавата позиция да можем да си го позволим. Но това се промени. Нашата инженерна дисциплинираност се промени, с цел да се приспособяваме към тези правила. Това, което правихме в предходните години, към този момент не можем да си го позволим “, изясни Монахан.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР