От началото на 2017 г. телефоните с Андроид изпращат данни

...
От началото на 2017 г. телефоните с Андроид изпращат данни
Коментари Харесай

Телефоните с Андроид изпращали данни за проследяване до Гугъл

От началото на 2017 година телефоните с Андроид изпращат данни за местоположението на потребителите, разгласи във вторник уеб сайтът qz.com.

Експертите разкрили, че софтуерът на Google споделя сензитивна информация, даже когато функционалностите като GPS и следене през интернет са изключени, а SIM картата е извадена от устройството. Оказало се, че събираните данни надалеч надвишават рационалните упования за дискретност.

Информацията, получавана от Google, включва кодовете на клетките от мрежата на оператора, с които телефонът се свързва. С нейна помощ потребителите могат да бъдат локализирани почти.

След изпратеното публично запиване от компанията удостоверили, че такава процедура има. Според основателите на Андроид информацията се употребява за ръководство на така наречен push известия. Това са късите бележки, които смарт телефоните получават, най-често в горната част на екрана.

През последните 11 месеца тези данни се изпращат до Google, само че не се съхраняват за непрекъснато и не се употребяват за никакви други цели, декларират от компанията. Събирането на такава информация ще завърши до края на ноември и няма да се включва в други артикули, разнообразни от системата за ръководство на push известията.

От уеб страницата Quartz допускат, че данни като описаните в тази ситуация биха могли да се дават на рекламодатели за профилиране на клиентите на разнообразни услуги съгласно тяхната локация и привички за напредване.

При Андроид, както и при другите операционни системи за мобилни устройства, постоянно има опция за следене, като тя може да бъдат изключена, най-малко съгласно публично оповестената политика. Обикновено тези въпроси са част от лицензионното съглашение, с което потребителят се съгласява при инсталацията на системата или на спомагателен програмен продукт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР